5 признака на депресия и какво да правите, когато ги имате

Интересно

Депресията е едно от най-често срещаните психични заболявания в света. Има много погрешни схващания за депресията и какво всъщност представлява тя. Тази статия ще ви информира за 5-те признака на депресия и какво да правите, когато ги имате.

Депресията по своята същност е психично заболяване, което се характеризира с чувство на тъга, безполезност и безнадеждност. Тя може да бъде причинена от външни фактори като загуба на любим човек или събитие в живота ви. Депресията може да бъде причинена и от вътрешни фактори като генетика и дисбаланс на невротрансмитерите.

1) Липса на енергия:

Депресията изтощава енергията ви и я изсмуква от тялото ви, което може да затрудни извършването на каквато и да е продуктивна дейност от вас. Липсва ви енергия да правите неща, които някога са ви правили щастливи.

2) Отрицателни мисли:

Депресивните мисли са негативни, самокритични и песимистични. Те могат да бъдат толкова силни, че да повлияят на това как виждате себе си и заобикалящата ви среда. Чувстваш се тъжен през повечето време. Вашето самочувствие е много ниско и мислите негативно за себе си през цялото време.

3) Загуба на интерес към дейности:

Ако страдате от депресия може да ви е трудно да се наслаждавате на живота или дори да ставате от леглото сутрин, защото правенето на нещо изглежда безсмислено или твърде трудно.

4) Безсъние или хиперсомния:

Безсънието е симптом, който не всеки е способен да свърже със състоянието на депресия, тъй като може да няма други сигнали, че се намирате в това състояние, но трябва да му обърнете нужното внимания, за да не се задълбочи проблема. Имате проблеми със съня през нощта или спите за дълги периоди от време.

5) Проблеми с храненето:

Имате проблеми с храненето или преяждате, без да осъзнавате това.

Какво да направите, ако имате тези симптоми

Ако забележите при вас или ваш близък подобни симптоми на депресия, то препоръчително е във възможно най-кратки срокове да се консултирате с добър психотерапевт с необходимия опит в лечението и справянето с депресивните състояния. Ако не касае вас лично, а вас близък, то трябва да внимавате как поднасяте информацията, за да не го стресирате излишно, но да го насочите към практики за справяне с проблема. Това не търпи отлагане, тъй като депресията може да превзема изцяло живота на човека и да е трудно измъкването от не дори и с помощта на професионален психотерапевт.