15 европейски държави и САЩ обявиха, че експулсират руски дипломати заради случая „Скрипал“

Uncategorized

Европейски държави и САЩ обявиха едновременно ответни мерки срещу Русия в знак на солидарност с Великобритания след нападението срещу бивш руски агент на нейна земя.

Такива мерки предприемат общо 15 държави от ЕС и две други европейски страни, САЩ и Канада.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви на срещата ЕС – Турция във Варна, че 14 държави членки са решили да изразят солидарност с Великобритания заради случая и че „не изключва“ да има още мерки, „включително други случаи на експулсия“, в идните дни и седмици. Два часа като институциите на общо 14 страни потвърдиха това, към тях се присъедини още една – Испания.

Президентът Доналд Тръмп е наредил експулсирането на 60 руснаци от САЩ, да се затвори руското консулство в Сиатъл, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на висши източници от администрацията. 12 от засегнатите са разузнавачи от мисията в ООН. Руски сенатор веднага отвърна, че същият брой дипломатически служители на САЩ ще бъдат прогонени от Русия.

По-рано в. „Таймс“ писа, че 20 държави от Европейския съюз (сред тях България, но властите в София отрекоха) са готови да изгонят руски дипломати заради случая със Скрипал. Днес „Блумбърг“, позовавайки се на „запознати с въпроса“ източници, съобщи, че най-малко 10 европейски държави се очаква да наложат мерки, които ще бъдат обявени още този следобед.

В Европейския съюз

Изгонените от европейски държави представители на Русия са около 40 души. Германия ще прогони четирима руски дипломати заради покушението срещу руския агент Сергей Скрипал във Великобритания, съобщи в. „Зюддойче цайтунг“ – информация, която по-късно бе потвърдена и от външното министерство.

Четирима руски дипломати ще бъдат прогонени от Франция. „Европейският съвет стигна до заключението за липса на друго убедително обяснение освен това за отговорността на Руската федерация и в знак на солидарност с нашите британски партньори днес ние уведомихме руските власти за решението си да експулсираме от френска територия в срок от една седмица четирима руски служители с дипломатически статут“, съобщи посолството в София.

Италия ще експулсира двама руски служители до края на седмицата, съобщи външното министерство в Рим.

Външният министър на Полша съобщи, че четирима дипломати ще бъдат експулсирани, а от Латвия – един. Литва ще експулсира трима дипломати и ще забрани на 44 души да влизат в страната. Естония ще прогони руския аташе по отбраната.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че Кремъл е преминал всякакви граници със спекулациите, че веществото, с което е бил отровен Скрипал – новичок – може да идва от Чехия. Трима руски дипломати трябва да напуснат страната до 1 април.

Хърватия също ще обяви руски дипломати за персона нон грата, каза премиерът на страната Андрей Пленкович в обръщение, излъчено по обществената телевизия. Той каза, че страната му е решила да е „солидарна с Обединеното кралство“ и да покаже, че „не приема подобно нападение“ срещу страна членка на съюза.

„Русия отиде прекалено далеч. Напълно неприемливо е в европейски град да има опит за убийство с руско нервопаралитично вещество. Великобритания има пълната ни подкрепа. Дания ще изпъди двама руски дипломати като част от общия европейски ответ на атаката в Солсбъри“, писа в „Туитър“ премиерът на Дания Ларс Расмусен. Външното министерство на Швеция също обяви, че ще изгони един дипломат заради случая.

Холандия също участва в акцията, прогонвайки двама души, работещи като разузнавачи в посолството в Хага. Те ще имат две седмици да напуснат.

Правителството на Финландия ще изгони един руски дипломат.

Румъния ще прокуди един руски дипломат от посолството в Букурещ, съобщи агенция „Ройтерс“. След като държавите в списъка от ЕС станаха общо 14, към тях се присъедини и Испания, чийто външен министър Алфонсо Дастис каза, че двама руски дипломати ще трябва да напуснат.

Извън ЕС

Към европейските страни по-късно се присъедини и Албания (двама дипломати).

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че ще експулсира 13 руски дипломатически лица заради случая.

Канада ще прогони четирима в знак на „солидарност с Обединеното кралство“. Според изявление на кабинета те са използвали дипломатическия си статут, за да подкопаят сигурността на страната и да се намесят в демокрацията ѝ. Външното министерство на Мексико съобщи, че засега няма да предприема подобни мерки, но си запазва правото да го направи по-нататък.

Москва отрича да е виновна за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, но Великобритания вече прогони 23-ма руски дипломати. Същият брой дипломати бяха изгонени от Русия.

https://www.dnevnik.bg