Ще се удължи ли извънредното положение след 12-ти април?

БЪЛГАРИЯ

Ситуацията е динамична. До 12 април е засега извънредното положение. Ще се вземе решение дали да се удължи извънредното положение на база на това, каква е ситуацията. Това заяви на традиционния брифинг на Националния щаб проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

“Едно извънредно положение е обявено във връзка с инфекцията и разпространението й в България. Допускаме ли, че до средата на април ще бъде овладяно това нещо? Аз не го допускам, ние още не сме тръгнали”, каза той.

“Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме още в дъното на изкачването. Не сме тръгнали да се изкачваме. Кога ще се изкачим и с каква скорост ще се изкачим, не мога да кажа”, призна той.

“Катерим се бавно заради вече взетите мерки. Пикът най-вероятно ще е до 2-3 седмици, когато трябва да бъде отменено извънредното положение. Тези неща се решават в зависимост от ситуацията”, каза той.

“Всичко трябва много внимателно да се помисля. Направихме неща за коридорите за свободно пазаруване”, добави Мутафчийски.

“Могат да се вземат и по-строги мерки, но всичко трябва много да се обмисля. Ние налагаме тези мерки, за да не изтървем ситуацията. Това е може би причината за многото въпроси дали не са ни прекомерни мерките. Не са”, каза генералът.

“Днес раздадохме лекарства на всички болници, където има заразени”, заяви Мутафчийски.