Христо Стоичков: Не виждам наш перспективен футболист

СПОРТ

Носителят на „Златната топка“ за 1994 година Христо Стоичков даде пресконференция пред българските журналисти. Камата даде старт на обиколката си из страната, по време на която ще представи своята автобиография „Христо Стоичков. Истината“, написана в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Ицо констатира, че не вижда перспективен наш футболист.

„Имах щастието да бъда със страхотни треньори и страхотни ръководители, които ни научиха на ред и дисциплина. Това, което беше в ЦСКА и в националния отбор. В Барселона беше съвсем различно с Йохан, лека му пръст. Но ако чакаме само на спомени и че сме играли по 70-80 мача за България, а като ударим една черта какво си постигнал – нищо. Значи не си играл това, което трябва да играеш. А не виждам и такъв в момента, който да има някаква перспектива. Ако не се трудят, ако не се разграничат от айпади, инстаграми и фейсбуци, няма да стане“, каза най-великият български играч.

„Моята поука съм я извадил. Другите дали ще си я извадят. Те да прочетат и да видят ние откъде сме тръгнали и какво сме постигнали. Защото е много лесно да даваме акъл, а дали ще го приемеш, е съвсем различно. Сегашните имат много информация, по-малко мислят за футбол. Ние както тренирахме, така и играехме събота или неделя. С книгата искахме да покажем какъв съм извън терена. Да разберат хората, че нещата не са само „мамата“ на терена“, добави „Златната обувка“ от САЩ’94.

Ицо подписа стотици автографи върху книгата си в зала 6 на НДК, откъдето започна националната му обиколка. Той даде възможност на родните фенове да се докоснат до „Златната топка“ на „Франс Футбол“, която донесе специално за събитието.