Уволниха зам.-директора на ФБР ден преди пенсионирането му

Uncategorized

Американският президент нарече уволнението на Маккейб „велик ден за демокрацията“
Министърът на правосъдието на САЩ (главният прокурор) Джеф Сешънс уволни зам.-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб, само два дни преди пенсионирането му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Маккейб беше честа мишена за гнева на президента Тръмп през последната година.

Главният прокурор заяви, че е взел решението, влизащо в сила незабавно, по препоръка на дисциплинарния орган на Бюрото (отдела за професионална отговорност) и въз основа на доклад на главния инспектор, според който Маккейб е разрешил изтичането на информация на медиите и не е бил откровен, дори под клетва, пред контролния орган относно разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

ФБР очаква всеки служител да отговаря на най-високи стандарти за честност и почтеност, заяви Сешънс.

Уволнението всъщност е формално – Маккейб, който е служил над 20 години във ФБР, бе в отпуск от януари, когато доброволно подаде оставка след месеци натиск от президента Тръмп и други републиканци. Но то става само два дни преди 50-ия му рожден ден, когато щеше да добие право да излезе в пенсия с пълен размер. Сега не е ясно дали това ще се случи.
Уволнението вероятно ще повдигне въпроси дали Маккейб е наказан прекалено сурово поради политически натиск от президента Тръмп,

който яростно го критикуваше в Туитър и призоваваше за оставката му, отбелязва Ройтерс.

Аз съм нарочен и третиран по този начин заради ролята, която играех, действията които предприех, и събитията, на които станах свидетел след уволнението на Джеймс Коми (бившия директор на ФБР), заяви Маккейб веднага след съобщението на министъра за уволнението му.

Това посегателство срещу моя авторитет е част от по-голямото усилие да се опетни ФБР и изобщо професионалистите от правоприлагащите органи. Това е част от продължаващата до ден днешен война на администрацията срещу ФБР и срещу разследването на специалния прокурор, добави той, имайки предвид разследването на Робърт Мълър за потенциална координация между Русия и предизборната кампания на Тръмп.

През последната година президентът многократно критикуваше Маккейб като емблематичен за ръководството на ФБР, което според Тръмп е партийно предубедено спрямо администрацията му. Маккейб бе и.д. директгор на ФБР след уволнението на Коми през май. В края на януари той доброволно подаде оставка, при условие, че остане служител на ФБР до средата на март. Той трябваше да се пенсионира след ден.

Препоръката за уволнението му бе поставила министерството на правосъдието в неловка позиция – Сешънс, чиято собствена позиция месеци наред изглеждаше разклатена, подложен на яростни критики от Тръмп заради неохотата да уволни Маккейб, рискуваше да разгневи Белия дом, ако не го направи. От друга страна решението да го уволни само два дни преди излизането му в пенсия крие риск да разгневи редовите му поддръжници сред служителите на ФБР.

Според Маккейб разследването на главния инспектор било ускорено, след като заявил пред разследващите в Конгреса, че може да потвърди версията на директор Коми, уволнен миналия май, за разговорите му с Тръмп.