Турция продължава настъплението си в Ирак и Сирия

Uncategorized

Изглежда, че картата на Сирия ще бъде прекроена отново преди 4 април, пише Руслан Трад за Vesti.bg

В началото на седмицата се появи информация в сирийски медии, че се водят преговори между Русия и Турция за бъдещето на град Тел Рифат, разположен на двадесетина километра от Африн. За подобни преговори се говореше няколко пъти през последните два месеца и особено след началото на турската интервенция в Африн.

В рамките на опрация „Маслинова клонка“, след като постави под пълен контрол Африн, Турция продължи към Тел Рифат.

Изглежда, че картата на Сирия ще бъде прекроена отново преди срещата между Иран, Турция и Русия в Астана на 4 април.

Подобно на станалото в Африн, частите на руската военна полиция, разположени в помощ на кюрдските милиции, се изтеглиха и от Тал Рифат, като по този начин се дава „зелена светлина“ за силите на „Маслинова клонка“ да поемат контрола над града без съпротива. Освен Тел Рифат, трябва да бъде предаден контролът над летището Менег и селищата Кафр Ная, Шейх Иса и Дейр Джамал, след като частите на ПКК се изтеглят от тях най-вероятно по искане на Москва.

След противоречиви новини, че Тел Рифат е вече под контрола на Турция, стана ясно, че в града все още се намират сили на сирийското правителство, които делят града с частите на YPG (Кюрдските Отряди за народна самозащита, които според Турция са свързани с ПКК). Въпреки това, очаква се до няколко дни след приключване на преговорите с Русия, турските сили да поемат района.

Като потвърждение на споразумението между руснаци и турци, Путин разговаря с Ердоган по телефона малко след новините за трагедията в Кемерево. Освен изразяването на съпричастност, турският президент е дискутирал предстоящата среща с Русия и Иран в Астана на 4 април. Анализатори в Русия смятат, че сделката за Тел Рифат е следствие на политиката на Ердоган да засили позициите си в Сирия преди срещата и по този начин да увеличи и натиска върху САЩ да отстъпят от подкрепата си за кюрдите.

Поредица от новини за Турция

Последните събития показват важна експанзивна тенденция на Анкара в посока Сирия – тенденция, за която имаше сигнали неколкократно още от началото на предишната военна интервенция на Турция в Сирия – „Щит на Ефрат“.

На 25 март Ердоган заяви, че силите на операция „Маслинова клонка“ ще продължат към Тел Рифат. Без да се бави, турският президент спомена, че след това Турция ще се отправи към важния стратегически център – град Манбидж. Там са разположени американски сили в подкрепа на кюрдските части, които контролират града и районите около него. От месеци насам между американската и турската администрация има напрежение именно заради Манбидж и желанието на Анкара да настъпи на изток от река Ефрат към териториите, гарантирани от САЩ.

САЩ пред избор в Сирия – съюз с Турция или лоялност към кюрдите

Междувременно, силите на сирийското правителство също не стоят безучастни и се раздвижиха около градовете Нубул и Захра, намиращи се в съседство на кантона Африн, и където най-вероятно се намират част от бойците на ПКК, изтласкани от Африн. Тези два града са под обсада на бунтовници от години и вероятно Анкара ще опита да въздейства за изтегляне на бунтовниците в замяна на територии в Северна Сирия.

Първоначалният план Тел Рифат да бъде даден на сирийските правителствени сили очевидно е бил изоставен и в крайна сметка Русия предпочете Турция, а това даде повод на кюрдските милиции да потърсят помощ от сирийския режим.

В поредицата от събития около Африн се вижда очевидното желание на Турция да удари яростно силите на ПКК по цялата си южна граница, която включва и Ирак.

С този аргумент се обяснява новата операция, която Анкара започна в началото на седмицата в Северен Ирак. Въпреки протестите на иракското правителство, турската авиация нанесе въздушни удари в района на Синджар, където има лоялни на ПКК местни язидски и кюрдски милиции. При серията от атаки има и цивилни жертви и това доведе до официален протест от страна на иракското външно министерство.

Синджар, който стана печално известен на света с избиването на над 3000 язиди от „Ислямска държава“, е оспорвана зона между Иракски Кюрдистан и правителството в Багдад. По време на операциите в Мосул срещу ИД, в крана сметка Синджар остана поне официално под контрола на иракските власти.

ПКК от своя страна има засилено присъствие в разположената наблизо планинска верига Кандил, откъдето произлизат и най-верните и способни лидери на организацията. Именно от Кандил са насочвани операциите на ПКК в Сирия и Турция в продължение на десетилетия и точно поради този факт турската армия навлиза няколко пъти в Ирак, за да атакува Кандил.

Иракски Кюрдистан се намира в политическа криза след неуспешното прилагане на референдума за независимост на 25 септември 2017. Последвалата обща блокада на въздушното пространство от страна на Ирак, Турция и Иран, даде ясен знак, че независимостта няма да бъде подкрепена.

Сраженията и кризата в Киркук, който попадна под контрола на Багдад, още повече засили напрежението между отделните политически сили в Ербил и днес те са настроени да преговарят. Именно от това се възползва Турция и атаките в Синджар бяха посрещнати с мълчание от страна на правителството на Иракски Кюрдистан. В крана сметка, онова, което мнозина анализатори смятаха за невъзможно – а именно ПКК да се изтегли от района – може би ще се случи заради новата интервенция на Анкара.

От САЩ засега не може да се очаква нещо повече от защита на териториите в Източна Сирия, които са под контрола на подкрепените от тях кюрдско-арабско Сирийски демократични сили. Това означава, че Вашингтон почти сигурно няма да се бърка в турските интереси на запад от река Ефрат, а под въпрос е и дали ще рискуват ескалация около град Манбидж. Да не забравяме, че в Източна Сирия все още има територии на „Ислямска държава“ и американците ще предпочетат да се фокусират върху тях.

Русия очевидно също предпочете да действа заедно с Турция поне за момента. Това не се харесва на Иран, нито на режима на Асад, но поне до 4 април едва ли ще има особени реакции.

Vesti.bg