Тръмп си навлече подигравки заради речта си на 4 юли

СВЯТ

Критици на Доналд Тръмп му се присмяха, че в речта си вчера по повод националния празник на САЩ каза, че през 1775 г. американската армия била успяла да превземе „летища“, биейки се срещу британците, предаде Франс прес. Тръмп обаче се оправда с проблеми с аутокюто, довели до допускането на хронологическа грешка.

Пред хилядите американци, събрали се във Вашингтон за невиждания по мащаб спектакъл за Деня на независимостта, ознаменуван с прелитане на военни самолети, президентът републиканец произнесе реч, в която като цяло нямаше политика.

Той се въздържаше от импровизациите, към които има склонност, говорейки пред привържениците си. Но връщайки се към юни 1775 г. той започна да говори за битките, спечелени от войските на американските заселници, и каза: „Нашата армия разби укрепленията, пое контрола върху летищата, тя направи, всичко, което трябваше да се направи“. Малко по-късно в същата реч Тръмп спомена за подвига на братята Райт, американските пионери в авиацията, извършили първия полет с моторизиран летателен апарат пред свидетели през 1903 г.

По повод грешката Тръмп се оправда: „Бях под дъжда и аутокюто угасна“ и предположи, че устройството е угаснало заради дъжда. После обаче допълни, че знаел много добре текста на речта си и можел да я каже и без аутокю. „Въпреки дъжда, това беше една феноменална вечер“, каза Тръмп и допълни, че според него много хора ще постъпят в армията, насърчени от вчерашната церемония.

Внимателни слушатели на речта на Тръмп забелязаха и друга грешка, освен тази с „летищата“ през 1775 г. Когато говореше за битката за Форт Макхенри, той я свърза с Войната за независимост, а тя е била през Англо-американската война (1812 -1815).

На 4 юли американците отбелязват Деня на независимостта – деня, в който през 1776 г. тринадесет британски колонии основават Съединените американски щати.