Ще свялят Мей от власт до седмици, ако тласне Брекзит към участие на евровота

ПОЛИТИКА

Разгневени депутати от Консервативната партия на Великобритания са предупредили премиера Тереза Мей, че ще я свалят от власт до седмици, ако Обединеното кралство бъде принудено да вземе участие на евровота през следващия месец и ЕС отложи Брекзит за по-дълъг период, пише „Гардиън“.

Високопоставени консерватори предупредиха, че едно дълго отлагане на Брекзит ще им позволи бързо отстраняване на Мей от власт, а гласуването за нов лидер на Консервативната партия ще започне най-рано този месец.

В събота вечерта Мей излезе с последен отчаян призив към британските депутати да подкрепят споразумение за Брекзит.

Консервативният депутат Найджъл Евънс, член на Комитет 1922 на торите, предупреди, че ако Мей не осигури Брекзит и договори по-голяма отсрочка на срещата на върха на ЕС в сряда, тя ще се окаже пред огромен натиск да подаде оставка.

Преговорите по сделката за Брекзит в Лондон продължават и през уикенда
Преговорите по сделката за Брекзит в Лондон продължават и през уикенда
Правителството и лейбъристите не постигнаха разбирателство
През миналия месец премиерът заяви пред торите, че ще се оттегли щом Великобритания напусне ЕС.

Сър Греъм Брейди, председател на Комитет 1922, алармира, че отлагане на Брекзит ще бъде голяма политическа грешка, която ще доведе до загуба за традиционните партии и поява на крайни политически групи.

В събота вечерта от „Даунинг стрийт“ обявиха, че се водят преговори с лейбъристите за намиране на компромис за Брекзит, който може да бъде прокаран в британския парламент преди срещата в сряда. Разговорите продължават на техническо ниво.