„Сосиете женерал“ се изтегля от България

Uncategorized

Френската банкова група „Сосиете женерал“ (Societe Generale) се изтегля от всички страни в Централна и Източна Европа и съответно продава и бизнеса си в България – Сосиете женерал Експресбанк, съобщава capital.bg.

Така след първата фаза, при която не само гръцки банки принудително разпродаваха свои поделения заради спасителните планове, които им бяха предоставени, сега в сектора тече втора, при която с възстановяването на икономиките и апетита за риск стават възможни и доброволни сделки.

Според източници на изданието унгарската OTP Bank, която е собственик на Банка ДСК, прави проучване на френската институция. Първоначалният план е бил за пряко договаряне между двете, но според два източника на „Капитал“ се е появил и друг интерес – в края на февруари индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американският асет мениджър Apollo Global Management. Но поне на този етап предлаганата цена е определяна като ниска. От Apollo също посочиха, че няма да коментират.

В последните години фондът активно оглежда региона, а в България беше сред кандидатите за ОББ, смята се, че е искал да купи и ПИБ, както и Банка Пиреос.

Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Всички те се управляват добре и са на печалба, но същевременно страдат от сходни недостатъци – малки пазари, където някогашната примамливо висока рентабилност се стопява, а средата е наситена и в същото време нестабилна от политическа и регулаторна гледна точка.

Затова и се е стигнало до стратегическо решение на Societe Generale за изтегляне от региона на Източна Европа от нестратегическите пазари, където не са в топ 3 по пазарен дял.