Сложният казус „ЦСКА-София“: какво направи УЕФА и какво предстои

Uncategorized

ЦСКА-София“ беше допуснат до участие в европейските клубни турнири, ако отборът си заслужи правото по спортен път. Това е голямата спортна новина от сряда, след като УЕФА информира клуба и Българския футболен съюз за решението си.

Около него излязоха няколко въпроса, които официално остават без отговори. Как УЕФА промени мнението си и защо сега?

В края на май миналата година УЕФА обяви, че червените нямат право да играят в Европа до 2019-20. В писмо до БФС тогава генералният секретар на европейския футболен съюз Теодор Теодоридис обясни, че в случая на „ЦСКА-София“ не може да бъде направено исканото от БФС изключение от „тригодишното правило“ (президентът на БФС Борислав Михайлов няколко пъти е изтъквал, че е полагал усилия да помогне на червените).

Преди два дни отново Теодоридис информира футболния съюз: „След като разгледа фактите и обстоятелствата, възникнали при делата в КАС с номера 2017/A/5177 и 2017/A/5201, администрацията на УЕФА стигна до заключението, че тригодишното правило, важащо за клуба, изтича през сезон 2017-18 г.“

Преосмисляне

Съобщението от УЕФА дойде още преди червените да знаят дали ще се класират за евротурнирите. Моментът на публикуването му вероятно е свързан с делата, заведени от клуба срещу европейския футболен съюз в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана след недопускането на отбора до евротурнирите.

Едната хипотеза е, че от УЕФА са разбрали, че делата не се развиват добре за тях. Това може да е принудило организацията да промени позицията си от миналото лято с идеята да избегне удар по репутацията си при евентуалната загуба на делото и да избегне негативен прецедент.

Възможно е и да е постигнато споразумение между УЕФА и българския клуб. „Между ЦСКА и УЕФА няма сключвано извънсъдебно споразумение“, каза за „Дневник“ Първан П. Първанов, който е специалист по международен арбитраж и водещ процесуален представител на „ЦСКА-София“ по тези дела заедно с Джефри Кеслер от „Уинстън енд Строун“ в Ню Йорк.

Той обаче заяви, че в рамките на стандартните комуникации по делата юридическите екипи на двете страни са били във връзка. Съдът в Лозана трябваше да заседава на 23 и 24 януари, но по искане и на двете страни заради промяна на стратегиите им се стигна до отлагане.

Първанов отказа коментар по въпроса какви са били причините УЕФА да промени своето решение с думите, че „това са въпроси изцяло в компетентността на органите на УЕФА“.

Важен момент е и позицията на клуба – червените смятат, че са извлекли максимума от ситуацията и ще оттеглят делата си срещу УЕФА.

Въпрос с повишена трудност

В цялата картина около казуса остава въпросът за приемствеността. Темата е важна и силно чувствителна за запалянковците, голяма част от които застанаха зад отбора в Първа лига. От юридическа гледна точка обаче връзка между юридическото правоприемство и спортната идентичност на клубовете няма, твърди Първанов.

„Българското право не регулира идентификационните признаци или историята на клубовете като самостоятелни вещни права и съответно голям брой български футболни клубове се възползват от регистрирането на нови дружества, които приемат признаците за свои, без да има наличие на частично или универсално правоприемство с предишните дружества носили тези признаци“, обясни Първанов.

„ЦСКА-София“ беше създаден през лятото на 2016 г. след сложно преобразуване с участието на „Литекс“ и „Чавдар“ (Етрополе). Отговорът на УЕФА от сряда оставя във въздуха въпроса как и за кое дружество тригодишното правило изтича през сезон 2017-18 г.

Част от картината е въпросът с придобиването на активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД. Близката до Ганчев „Ред енимълс“ спечели търга с предложение за 8 млн. лева, но последва дълга процедура по обжалване, която тече и в момента заради жалбата на Атанас Борносузов (който е треньор в школата на клуба от „Българска армия“). Едва след приключването на обжалването ще се стигне до обявяване на срок за плащане на сумата.

Високопоставен служител на БФС коментира пред „Дневник“ миналото лято, че плащането на активите, сред които най-висока стойност има емблемата на ПФК ЦСКА АД, ще улесни приемствеността между „ЦСКА-София“ и ЦСКА. Според Първанов юридически такъв въпрос изобщо не стои.

„ЦСКА-София“ на Ганчев направи стъпки в посоката, която желае, със спечелването на търга за активите, получаването на стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево с дългосрочен договор и разрешението за участие в евротурнирите.

Пред ръководството обаче остават други много важни крачки, обвързани с конкретни действия – предстои да се разбере дали ще бъдат платени парите за активите. Преди месеци административният директор Милко Георгиев каза, че Ганчев ще плати „с най-голямо желание“, като изчаква края на процедурата по обжалването. Освен това се очаква представянето на плановете и сроковете за модернизация на базите и разбира се, изпълнението им.

https://www.dnevnik.bg/