Светът отбелязва деня на Св. Патрик с паради, бира и зелени светлини

Uncategorized

Ирландците и техните потомци по целия свят честват на 17 март деня на свети Патрик, покровителя на Ирландия. Отбелязването му – с паради, песни, танци и много тъмна бира, привлича вниманието на милиони хора, дори на тези, които формално нямат повод да празнуват.

По традиция в столицата на Ирландия – Дъблин, стотици хиляди хора шестват по улиците в изумруденозелени одежди под звуците на музика. Според легендата св. Патрик – свещеник, който в 5-ти век разпространявал в британските земи Христовата вяра, използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал.
Затова, въпреки че се обличал предимно в синьо, хората го асоциират именно със зеления цвят. Най-големият парад обичайно е в Ню Йорк, а за Южното полукълбо – в Сидни.

Празникът на Св. Патрик започва да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Той е много популярен в САЩ, тъй като по официални данни над 30 млн. американци твърдят, че имат ирландски корени.
От миналата година католическият светия се почита и от Руската православната църква. В Русия обаче, където все още църквата използва стария календар, денят на Св. Патрик ще се отбелязва не на 17, а на 30 март.

https://www.dnevnik.bg