Руските пари във Великобритания, или защо Лондон внимава със санкциите

Uncategorized

Миналата седмица министър-председателят Тереза Мей заяви със сериозен тон пред препълнената Камара на общините, че ще изгони 23 руски дипломати заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш шпионин, а по същото време британски инвеститори отпуснаха заем за милиони долари на руския държавен газов гигант „Газпром“.

Въпросът с облигациите на компанията е само един пример за това как Русия е вплетена в британската икономика. Богатство, натрупано от продажба на държавни активи след разпадането на Съветския съюз, както и огромните енергийни и минерални ресурси на Русия, се изливат през британски банки и инвестиционни фондове, подкрепят пазара на имоти и повишават продажбите на търговци на луксозни стоки.

Това затруднява Великобритания да наложи съдържателни санкции на Русия от страх да не би да навреди на британските бизнес интереси и на невинни руснаци. Критиците призовават Великобритания да замрази авоарите на президента Владимир Путин и неговите приятели, но засега правителството ограничава отговора си до изгонване на дипломати, прекратяване на срещите на високо равнище и заплаха да предприеме сурови мерки срещу мръсните пари.

Отговорът отразява едно противоречие, стоящо в сърцевината на британската политика, каза асоциираният сътрудник на програмата за Русия и Евразия на изследователския институт „Чатъм хаус“ Найджъл Гулд-Дейвис. „Русия е ловка и нарастваща заплаха за Великобритания, но руският елит използва Великобритания както никоя друга страна, за да легитимира и защитава своето богатство“, заяви той. „Цяла индустрия от британски финансови, правни и свързани услуги се облагодетелства от това. Те са богати, имат добри връзки и извличат огромна полза от руските клиенти. Те не искат този сектор да пострада.“
В основата на призивите за по-твърди действия стои усещането, че поне част от руските пари са мръсни – мнение, подхранвано от новия сериал на Би Би Си „Макмафия“, който представя измислен сюжет за връзки между руски гангстери и правителството.

Великобритания казва, че ще предприеме сурови мерки срещу „сериозните престъпници и корумпираните елити“, което навежда на мисълта, че тя може да използва нов инструмент, наречен „разпоредби за богатство с неизяснен произход“, за да конфискува авоари на богати руснаци, чиито активи превишават законните им източници на доходи.

Правителството обаче също така подчерта изрично положителния принос на руснаците за британското общество. „Има много руснаци, които идват в тази страна, устройват се тук и значително допринасят за нашата култура и общество, а се чувстват заплашени“, каза пред Би Би Си външният министър Борис Джонсън. „Много е важно да не допускаме да се породи зараза на съмнение към всички руснаци в Лондон и всъщност към всички богати руснаци в Лондон.“

Великобритания отдавна е привлекателна за руската диаспора: място за купуване на имоти, за образоване на деца в престижни училища и, което е особено важно, за водене на правни битки в съдилища, които се славят с честност. Освен това Лондон е само на четири часа път със самолет от Москва,

в него има установена руска общност и много културни връзки. В резултат на това около 59 000 души, родени в Русия, сега живеят във Великобритания.

„Руснаците са големи англофили“, каза Филип Уорман, управляващ директор на консултантската фирма за политически риск, разследвания и спорове Джи Пи Дабълю. „Руснаците обичат британската култура. Те харесват нашето усещане за справедливост и честна игра.“

Компаниите се втурват да обслужват този пазар – правни фирми предлагат ВИП услуги на принципа „обслужване на едно гише“, които покриват всичко от имуществено планиране и сделки с недвижими имоти до развод.

Лондонското сити – финансовият център на Великобритания – спечели милиони от финансиране на Съветския съюз след Втората световна война. В по-ново време Ситито помага на руски компании да продават дялове и да се разрастват в чужбина.

Държавни руски компании, сред които „Газпром“, петролният производител „Роснефт“ и финансовата фирма „Сбербанк“, търгуват на Лондонската фондова борса. Базираният в Лондон петролен гигант Би Пи притежава 20 процента от „Роснефт“.

Руски пари проникват дори в най-английската институция – Висшата лига по футбол. Роман Абрамович, чието състояние се оценява на 13.5 млрд. долара и който някога беше губернатор на руския Чукотски автономен окръг, е собственик на лондонския футболен клуб „Челси“. Металургичният, минен и медиен предприемач Алишер Усманов, чието благосъстояние възлиза на 15,3 милиарда долара, притежава 30 процента от градския съперник „Арсенал“.

При това не става дума само за големи компании. Множество малки предприятия печелят пари, като снабдяват руснаци тук.

Важната роля, която играят руснаците в местната икономика, е очевидна, макар и подценявана, в лондонския квартал „Кенсингтън“, където фотографи и телевизионни екипи седят пред руското посолство и чакат по-нататъшното развитие на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. От другата страна на улицата срещу посолството има магазин, предлагащ руски удължения за коса. Зад ъгъла „Кавиар артизан“ продава само най-доброто, а надолу по улицата местен фризьор рекламира на кирилица.

На фона на нарастващото дипломатическо напрежение някои руснаци се чувстват хванати в капан между стереотипите и политическото възмущение.

Някогашният телекомуникационен предприемач и критик на Кремъл Евгений Чичваркин, който живее в Лондон от десетилетие, казва, че се чувства малко по-недобре приет. Въпреки че той има магазин за специални вина в шикозния квартал „Мейфеър“, планира нов проект, който ще създаде 200 работни места, и допринася за изкуството и обществото, съседите му наскоро отхвърлиха негово предложение за поставяне на батут в местния парк.

„Съседите отказаха да подпишат документа“, заяви тъжно той пред „Асошиейтед прес“, описвайки сценарий, при който всичко руско е все по-подозрително. Той добави, макар и полунашега, че ако родителите разберат, че е имал принос за изграждането на пясъчника на детската площадка, „ще тръгнат да го проверяват с Гайгеров брояч“. /БТА