Руските купувачи на луксозни имоти се завръщат в Лондон

Uncategorized

Руските купувачи, които преди години бяха в основата на пазарния бум в луксозния жилищен сегмент в Лондон, започват да се завръщат в британската столица, пише електронното издание Mansion Global. Една от причините за активизирането им е поскъпването на рублата през последните месеци.

През третото тримесечие на 2018 г. един от всеки петима купувачи на имот за над 10 млн. паунда (11.27 млн. евро) е бил от руски произход, показва статистиката на консултантската компания Knight Frank. В това число влизат както руснаци с британско гражданство, така и чуждестранни инвеститори.

Повишението е съществено, тъй като през третото тримесечие на 2016 г. делът на руските купувачи в сегмента на жилищата с цена от над 10 млн. паунда беше едва 6 на сто.

През последните години активността на руските инвеститори на британския имотен пазар намаля значително под влияние на редица политически и икономически фактори – санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз на част от руските бизнесмени, свързани с управляващия режим в Кремъл, повишението на данъците върху недвижимите имоти на Острова и несигурността около Brexit.

Към тях трябва да се добави и сривът на руската валута, която достигна историческо дъно през 2016 г. Покупателната способност на рублата тогава достигна най-ниските си нива за последното десетилетие, понижавайки се до 115 рубли за паунд. Това, заедно с режима на санкциите, наложени от Запада, принуди руските купувачи да отложат инвестициите си зад граница.

Статистиката на Knight Frank показва още, че през последните тримесечия на 2016 и 2017 г. в Лондон не е сключена нито една сделка за имоти с цена от над 10 млн. паунда, в която да участват руски купувачи.

Ситуацията през 2018 г. обаче постепенно започва да се променя. Рублата в момента е с около 30% над нивата, на които беше в края на 2016 г., а спекулативно настроените пазарни участници се възползват от спада в цените на имотите на Острова, регистриран през последните няколко месеца. Към момента един британски паунд се разменя за малко над 85 рубли.

Броят на руските купувачи на луксозни имоти в Лондон все още е доста по-нисък, отколкото беше през 2010 г., но тези, които са активни, сключват сравнително големи сделки.

„Настоящата година беше най-добрата за мен, ако става въпрос за продажбите. Постигнахме заложената годишна цел още през първите шест месеца“, казва брокерът на Knight Frank Катя Зенкович, която работи предимно с руски клиенти.

От брокерската компания Hamptons International също отчитат нарастване на интереса от страна на руските купувачи на жилища. През първата половина на 2018 г. средната цена на имотите на Острова е била с 19% по-ниска за купувачите в рубли, отколкото е била преди две години, само заради промените във валутния курс.

Според анализа на Hamptons, едно лондонско жилище, което е струвало 1 милион паунда в началото на 2016 г., днес би излязло около 812 000 паунда за руските купувачи. Това е ефективна „отстъпка“ с близо 190 000 паунда (около 215 хиляди евро). От компанията отчитат среден ръст от 2% на годишна база в дела на руските купувачи във всички ценови сегменти.

Една от тях е Лилия Шефлер-Сенова – тя и нейното семейство търсят ново жилище в Лондон. През 2014 г. те купуват реновирана четириетажна къща в британската столица, а сега искат да се преместят в луксозен апартамент, който да има по-малко стълби, повече удобства и по-добра инфраструктура.

По думите й факторите, които са повлияли на решението за смяна на семейния дом, са няколко, но основните са свързани именно с поскъпването на рублата и лекия спад в цените на имотите.

Според нея руснаците се местят във Великобритания или защото работят там, или за да осигурят по-добро образование за своите деца. Един от апартаментите, които попадат в полезрението й, е бил закупен от руско семейство за техния син, докато е следвал висшето си образование в Лондон.

Младежът обаче го е ползвал едва за една или две нощи. Жилището е изцяло реновирано с най-добрите материали и почти не е използвано, казва Лилия Шефлер-Сенова.

„В момента ситуацията на пазара е малко несигурна заради Brexit. Но ако сте решили да живеете в Лондон, моментът за покупка на нов дом е много подходящ“, съветва тя.