По-малко от метър до преливането на Дунав, опасно време в страната

Uncategorized

Оранжев код е в сила за 18 области за снежна покривка, а в останалите – жълт код за дъждове!
Нивото на река Дунав се наблюдава денонощно. До преливането й остава по-малко от метър. Засега от кризисните щабове уверяват, че няма опасност за хората и от заливане на къщи. Община Лом има готовност да започне да изгражда временни диги.

Вчера сутринта нивото на Дунав при Лом и Видин надхвърли седем метра и половина. Първата предпазна дига започва да се изгражда при ниво 850 сантиметра.

Жителите от бургаското село Дебелт прекараха изминалата нощ в готовност за евакуация.

Причината е критично високото ниво на водите на река Средецка. Вече са залети дворове, а водата се приближава и към къщите, разположени близо до коритото, предаде NOVA.

Десетки чакат да напуснат домовете си заради преливаща река.

Местните казват, че това им се случва от години.

„При всеки по-проливен дъжд и голямо снеготопене къщите и нивите в селото се заливат“, заяви кметицата на Дебелт. „Проблемът са язовирите. Те бяха направени за напояване. А сега се използват като рибарници“, смята местна жителка.
Високи води има и по поречието на река Арда. Язовир „Кърджали” засега не прелива. До ръба му остават около 20 см. Властите уверяват, че опасност за близките населени места няма.

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области в четвъртък.

За останалата част от страната е обявен жълт код.

Оранжевият код е в сила за София-град, София – област, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич, Силистра. В тези области се очаква образуване на снежна покривка от 10 до 30 сантиметра.

Жълт код за валежи от дъжд, който до вечерта ще премине в сняг и силен вятър, е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас.

Очакваните количества валежи ще са между 15 и 35 литра на кв./м.