Популярността на Макрон достигна рекордно ниско равнище

ПОЛИТИКА

Обществената подкрепа за френския президент Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип достигнаха рекордно ниски равнища, показва ново проучване на общественото мнение на института „Ифоп-Фидюсиал“ за сп. „Пари мач“ и радио „Сюд“, предаде Ройтерс.

Подкрепата за Макрон спадна до 23 на сто в проучванията, проведени в края на миналата седмица, като бележи спад с 6 пункта от предишния месец. Подкрепата за Филип бележи спад от 10 пункта до 26 процента.

Равнището на популярност на президента Макрон съвпада с ниския резултат, достигнат от неговия предшественик Франсоа Оланд в края на 2013 г., отбелязва сп. „Пари мач“. Тогава Оланд беше смятан за най-непопулярния лидер в съвременната френска история.

Първите протести на „жълтите жилетки“ против повишаването на цените на горивата се състояха на 17 ноември. След това те се превърнаха в по-общо протестно движение и израз на недоволството от Макрон. Протестите в Париж на 1 декември бяха съпроводени с изключително равнище на насилие, при което се стигна до обезобразяването на Триумфалната арка и прояви на масов вандализъм край булевард „Шанз-елизе“.