Плажът от „Плажът“ с Леонардо ди Каприо издъхва под напора на хиляди туристи

Uncategorized

Заливът Мая в Тайланд, популяризиран от филма с Леонардо ди Каприо „Плажът“, ще бъде частично затворен за посетители заради унищожителния ефект от хилядите туристи, обявиха властите на страната, цитирани от „Гардиън“.

Достъпът до лагуната на остров Ко Фи Фи Ле ще бъде ограничен в продължение на 4 месеца всяка година, започвайки този юни, с цел възстановяване на кораловите рифове и морските екосистеми. През останалото време ще има лимит от 2000 туристи на ден и забрана за акостиране на плавателни съдове.

Средно 200 лодки и 4000 души посещават Мая всеки ден, откак Дани Бойл избра Мая за девственият плаж, на който героите му се опитват да избягат от цивилизацията през 2000 г. За това време туристите в Тайланд са нараснали от 10 на 35 милиона годишно.

Скорошно изследване на океанолози установи, че животът във водите наоколо е „буквално изчезнал“, а голяма част от кораловите рифове измират.

Според учените обаче още не е късно плажът да бъде спасен. През 2016 г. Тайланд затвори изцяло за посещения други два острова, издъхващи под напора на туристите. За две години оживлението във водите им се е възвърнало, казват океанолози.