Паднали дървета и табели заради силния вятър, рязко застудяване от утре

Uncategorized

Силният южен вятър в почти цялата страна на места бутна дървета, табели и покриви. За щастие, няма пострадали хора.

Днес оранжев код бе в сила за 11 области – Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Бургас.

Жълт предупредителен код бе обявен в областите Монтана, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол.

В Кюстендил поривите на вятъра надхвърлиха 90 км в час, 83 км бяха измерени в столицата, 72 км в час в Кърджали.

В София вихрушката повали десетки дървета. Ураганният вятър събори огромно дърво в Докторската градинка. На метри от пейки и пешеходна алея. Поривите буквално са изтръгнали дърветата, съобщи NOVA.

С южния вятър настъпи чувствително затопляне: максималните температури бяха предимно между 20° и 25°, в София около 22°.

Още тази нощ времето рязко ще се влоши.

В цялата страна е обявен оранжев код за опасни ветрове и проливни дъждове. С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици.

Снегопочистващата техника е в готовност да заработи по високопланинските проходи и пътища. От АПИ апелират да се тръгва на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Застудяването ще продължи и през новата седмица.

В понеделник ще превалява главно през втората половина от деня – в западната част от страната дъжд, само в крайните северозападни райони – сняг. Вятърът ще бъде от изток-югоизток.

Във вторник в източната половина ще вали дъжд, в североизточните райони – сняг. Вятърът ще е слаб.