Падат маските в магазина, остават в градския транспорт, болницата и аптеката

БЪЛГАРИЯ

Министърът на здравеопазването издаде четири нови заповеди във връзка с удължената до 30 юни извънредна противоепидемична обстановка. Първата се отнася за поставяне на карантина на пристигащи у нас лица, считано от 15 юни, втората е за носенето на предпазни маски, третата е за посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове, а четвъртата се отнася задължителната изолация и/или болнично лечение при наличие на коронавирусна инфекция.

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения. На всички други обществени места остава препоръчително.

Новото е, че след болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19 домашната изолация ще бъде 14, а не 28 дни.

Дискотеки и нощни барове продължават да са затворени до 30 юни. Забранени са и груповите празненства с над 10 души, в това число сватби, кръщенета и други.

Всички лица, които пристигат на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Това влиза в сила от 15 юни.