Откритията, които направиха Стивън Хокинг известен

Uncategorized

Стивън Хокинг винаги ще бъде синоним за вдъхновяваща личност. От човек, който практически е изгубил всичко, той изгради пълноценен живот и не позволи на заболяването да попречи на работата му. Напротив, трудът на Хокинг има историческо значение за науката и дори за развитието на човечеството занапред.

Хокинг не стана известен заради заболяването си. Той стана известен заради ума си и работата си. Неговите научни открития са много. Разбира се, той не винаги беше прав и се случваше да греши. Мнението му, което той винаги споделяше директно, не винаги намираше съгласие. Това е нормална част от работата на всеки учен и Хокинг не правеше изключение.

Изключението беше неговият начин на мислене и умът му, който не побираше просто една Вселена. Трябва да има нещо повече от това, което виждаме. Защо изобщо има Вселена? Има ли паралелни вселени, други измерения? Какво се случва в черните дупки? Това са все въпроси, които вълнуваха Хокинг, който винаги гледаше много далеч напред.

И макар повечето от тези теми да изглеждат футуристични и теоретични, Хокинг има и не малко важни реални научни открития, отбелязва БиБиСи. Едно то тях е доказателството заедно с математика Роджър Пенроуз, че ако е имало Голям взрив, то той трябва да е започнал от една безкрайно малка точка.

Стивън Хокинг призова за световно правителство

Хокинг е и първият, който предвижда миниатюрните черни дупки по времето на Големия взрив. Те са били толкова малки и горещи, че най-вероятно са приключили съществуването си с експлозии, които са освобождавали огромно количество енергия.

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

Той, е откривател и на т.нар. радиация на Хокинг, която излиза от черните дупки докато те постепенно губят маса. Това се получава заради квантов ефект близо по краищата на черната дупка, които се наричат хоризонт.

Заедно с физика Джеймс Хартъл той се опитва да обясни историята на Вселената с едно математическо уравнение – Вълнова функция на Вселената. Квантовата теория показва, че разликите между време и пространство са неясни.Затова моделът на Хокинг и Хартъл показва, че няма особен смисъл да се търси отговор какво е имало преди Големия взрив.

Мечтата на гениалния Стивън Хокинг

Хокинг е особено заинтригуван от черните дупки. Той посвещава голяма част от работата си на тяхното изучаване. Освен това обръща и много внимание на обяснението защо Вселената съществува. През последните години става и един от най-активните критици на развитието на изкуствения интелект, като предупреждава многократно, че тази технология може да погуби човечеството, ако не се внимава много при нейното разработване и използване. Трудът на Хокинг ще продължи да е основа на още много научни разработки, а неговите предупреждения за съдбата на човечеството винаги ще карат хората да имат едно наум.