Оспорвани дебати в британския парламент заради Брекзит

ПОЛИТИКА

Провал за правителството на Тереза Мей в първия ден от дебатите по сделката за Брекзит в британския парламент. С 311 гласа „за“ и 293 „против“, депутатите решиха, че кабинетът Мей е проявил неуважение към парламента с отказа си да публикува пълния текст на правния анализ за последствията от излизането от ЕС, съобщава БНТ.

По-рано днес стана ясно, че Великобритания има право едностранно да спре процеса по напускане. С оспорвани дебати започна първото от петте заседания, в които британският парламент ще обсъжда постигнатото от Тереза Мей споразумение с Брюксел за условията на напускане на ЕС. Правителството категорично отказваше да публикува пълния текст на правния анализ за последствията от Брекзит.

Според опозицията, това вкарва в заблуждение британците. Текстът ще трябва да бъде публикуван най-късно до 11 декември, когато парламентът ще реши дали да подкрепи споразумението по развода. А по-рано днес генералният адвокат на Съда на ЕС обяви, че Лондон всъщност може едностранно да спре процедурата по напускане.

Становището му не е законообвързващи, но по традиция Европейският съд го взима предвид при произнасяне на решения. Стивън Кинък, депутат от Лейбъристката партия: Да напуснем ЕС без сделка, е последния пирон в ковчега на правителството.

Мнозинството в парламента не одобрява идеята за излизане без споразумение с ЕС. Страната не може да се оцелее при такива условия. Това, че всъщност можем да отменим член 50 е много добра новина. Джина Милър, кампания анти-Брекзит: Това решение дава възможност на депутатите да отменят член 50, както и да има евентуален втори референдум. Ако хората отново гласуват за излизане, то поне ще имаме две години, в които да се преговаря за споразумението по напускането или за излизане от ЕС без споразумение. В момента Великобритания няма готовност да напусне без сделка. На крачка сме от конституционна криза. Позицията на кабинетът Мей остава непроменена – Великобритания ще напусне ЕС. Досега ЕК твърдеше, че Островът не може едностранно да спре развода, но днес подчертаха, че прекратяване на процедурата все пак е хипотетично възможно.