Новото „Ауди“ А6 е с четири завиващи колела и микрохибрид

Uncategorized

Ауди“ А6 влиза в своето осмо поколение с няколко иновации за сегмента. Моделът запазва почти същите дължина (4.94 м) и височина (1.46 м), докато ширината е увеличена с 1.2 см до 1.89 метра.

Работното място на водача е изцяло преработена, като настройките стават през два екрана. Горният е с размер до 10.1 инча, като на него всички иконки могат да се подредят според желанието на водача. По-малкият дисплей е 8.6-инчов, разположен е по-ниско и през него се правят настройките на вентилацията.
Приборното табло също е дигитално, като неговият екран е 12.3-инчов. Новото „Ауди“ А6 позволява настройките си да запомнят до седем водачи, като се променят до 400 параметъра. С инсталирането на специална апликация до петима оторизирани от собственика ползватели могат да отключват, заключват и палят колата през своя смартфон.

Салонът на „Ауди“ А6 е по-голям от този на предишния модел. Багажното пространство също е увеличено и стига 530 литра. Капакът на багажника може да е с електрическо задвижване и отваряне без ръце (с жест с крак).
Седалките са изцяло нови, като предните могат да бъдат с подгряване, вентилация и масаж. Вентилационната система разполага с ароматизатор, йонизатор и ефективен филтър за пречистване на въздуха.

За момента лимузината излиза на пазара с един бензинов и един дизелов двигател, като и в двете версии лимузината е микрохибрид. Благодарение на допълнителен 48-волтов акумулатор стартерът алтернатор се използва за подпомагане на потеглянето и ускорението до 22 км/ч. В реални условия това води до спестяването на 700 милилитра гориво на 100 километра. Освен това автомобилът може да се движи по инерция, без съпротивление от скоростната кутия при скорост между 55 и 160 км/ч.
Базовият двигател е трилитров шестцилиндров V-образен дизел с мощност 286 конски сили и максимален въртящ момент 620 Нм. Той е комбиниран с осемстепенен автоматик и задвижване куатро. Средният разход на гориво е 5.5 л/100 км.

Бензиновият двигател също е трилитров V6, но мощността е 340 коня, а въртящият модел стига 500 Нм. С него А6 спринтира до 100 км/ч за 5.1 секунди. Тук трансмисията е седемстепенна автоматична, а задвижването също е куатро. Средният разход на гориво е 6.7/л 100 км.
Друга голяма технологична новост е завиването и на задния мост. Задните колела се отклоняват до 5 градуса.

При ниска скорост те се завъртат в посока обратна на предните, което е позволило радиусът на обратен завой да е намален с над метър до 11.1 метра. При висока скорост задните гуми са в същата посока като предните, което подобрява стабилността в завой и при смяна на лентите на движение.

Воланът е с променлива характеристики, а по отношение на окачването изборът е между четири варианта. Серийното е със стоманени пружини и амортисьори. на разположение са също спортно окачване, окачване с променливи характеристики и въздушно с променливи характеристики.
Асистиращите системи в новото „Ауди“ А6 разчитат на до пет радарни сензора, пет камери, 12 ултразвукови сензора и един лазарен скенер. В резултат колата може да се снабди със система за автономно паркиране, дори когато водачът е извън автомобила. На разположение е и функция за самостоятелно влизане и излизане от гараж.

Сред помощните системи има такава, която избягва удар с пресичащо пътя на колата превозно средство, адаптивен круизконтрол със самостоятелно следване на извивките на пътя и други.

Най-скъпите фарове са матрични светодиодни. „Ауди“ А6 ще се предлага в пет нива на оборудване – basic, sport, design, design selection и S line.
Колата ще дебютира на автосалона в Женева след броени дни и ще се прави в завода на „Ауди“ в Некарсулм. Първите доставки ще са през юни. Стартовата цена в Германия е 58 050 евро за дизеловата версия.