Медицинските сестри на протест пред МС: Искаме парите си!

БЪЛГАРИЯ

С викове „Искаме парите си“, „Стига “ и „Не може повече“ стотици медици от цялата страна се събраха пред Министерския съвет с искане за по-високо заплащане.

Протестът на медиците е подкрепен от основните синдикати: Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет, за да внесе декларация с исканията на медицинските специалисти.

„Пари и ред веднага или разпад! Искаме достоен труд днес, утре ще е късно“, настоя пред протестиращите Пламен Димитров. Този път синдикатите застанаха зад медицинските специалисти, след като през пролетта на предишния им протест се разграничиха от тях. По тази причина медицинските сестри неведнъж досега се отричаха от профсъюзите.

Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

В декларацията до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев синдикатите посочват решенията за здравеопазването и настояват управляващите да ги чуят.

Те искат промяна в законодателството, позволяваща на общините и държавата, като собственици на болници да придобият права за доплащане на трудови възнаграждения.

Протестиращите искат в следващия бюджет да се предвидят повече средства, за да се изпълнят договорените нива на заплащане по Колективния трудов договор за медицинските специалисти.

Медиците искат и повече средства за издръжката на детското и училищното здравеопазване, за да се изпълнят договорените нива във всички общини, пише dariknews.bg.