Медведев: Русия остава един от големите търговски партньори на България

ПОЛИТИКА

“Не трябва да допускаме отново неприятния случай с Южен поток. По отношение на Турски потоко ще искаме гаранции за реализацията му от ЕС.“ Това заяви министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

„Двустранният търговски стокообмен преди наложените от ЕС рестрикции беше около 5 млрд. долара, сега е 3 млрд. долара“, заяви на пресконференцията Дмитрий Медведев. България ни доставя машини и техника, лекарствени средства. Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни, каза Медведев. Трябва да отчитаме опита през годините и повече да не допускаме неприятния случай с Южен поток, смята той.

По отношение на Турски поток руският премиер отбеляза, че очаква гаранции от страна на ЕС, не от България, че проектът ще се реализира и няма да последва съдбата на Южен поток.

„Надявам се българските ни колеги го разбират и водят разговори“, коментира Медведев. За АЕЦ „Белене“ той каза, че са готови да разгледат участието им в атомната централа. „Росатом“ има голям опит по подобни проекти“, заяви руският премиер.

„В хуманитарната сфера сме на едно мнение, трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуствата. Над 80 руски града и региона имат побратимени връзки с българските общини. Страните ни са свързани сходно с много неща, като историческите събития“, отбеляза Медведев.

„Миналата година ние отбелязахме 140 г. от Освободителната за България Руско-турска война, тази година ще празнуваме още един юбилей – 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. Ако потърсим в историята, ще намерим доста съвместни знаменателни дати, които можем да ги използваме за укрепване взаимодействието между двете страни. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България, на 5-то или 6 -то място са в общия туристически поток във вашата страна, добави още той.

По отношение на газовата сфера, Бойко Борисов открои, че страната не прави нищо по-различно освен „да си напълни тръбите отново“ след пускането на „Турски поток“.

„Не виждам причина България да няма добре развита газопреносна система и добра инфраструктура“, каза българският премиер.

„Нашата среща се проведе в изключително напрегнато време, което надминава Студената война. В тази ситуация един конфликт ще бъде пагубен за света“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„С проекта „Балкан“ България иска да запази количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток“, обясни Борисов. За проекта АЕЦ „Белене“ Борисов очаква прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор.

Премиерът изрази надежда, че търгът ще бъде максимално открит и честен. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да се включат в търга. Според Борисов централата ни е нужна, тъй като след 10-12 години ще са ни необходими допълнително количества ток и ако сега не я построим, ще трябва да купуваме ток.