Маестро Павел Балев поставя за първи път „ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ“ във Варна

Култура

Един от най-търсените български диригенти в света Павел Балев поставя за пръв път в кариерата си „Хофманови разкази“ от Офенбах, продукция на Държавна опера Варна с премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ на 14 юли 2021.

„Отказвал съм това трудно заглавие, когато бях млад диригент, защото смятах, че не съм готов за него. Като сюжет и драматургия, „Хофманови разкази“ е много сложен пъзел, отличаващ се с особена фрагментарност. За кратко време се появяват образи, които бързо изчезват, което не пречи те да бъдат подплатени със силна артистична и звукова характеристика. Постоянно се преплитат герои и сюжетни линии и цялата тази разпокъсаност изисква изключителна дисциплина от оркестъра и диригента, детайлно познаване на либретото и гъвкава реакция. Тази фрагментарност, която споменах, не позволява на човек да се отпусне и да се остави на потока на музиката, какъвто тук почти не съществува. Срещат се нахвърляни красиви фрази, за арии трудно може да се говори, в най-добрия случай за някакъв романс или шансон, но не и за ария. Самият оркестър няма сложни задачи, но за сметка на това му се налага непрекъснато да влиза в нови предизвикателства като смяна на темпа, персонажи, ситуации“, обяснява спецификата на операта диригентът.

Иван Момиров

Немският писател, композитор, диригент, музикален критик и художник  Е. Т. А. Хофман е прототип на главния герой в операта „Хофманови разкази“  – поетът Хофман. В една весела нощ с приятели той разказва за любовта си към механичната кукла Олимпия, куртизанката Жулиета и оперната певица Антония и тези три невероятни истории отразяват в типичния мистичен стил на Хофман многоликите превъплъщения на човешката фантазия.

С ролята на поета Хофман известният тенор Иван Момиров, роден във Варна, ще отбележи 25-годишната си творческа дейност. „Като слушам Иван Момиров на репетициите, мога да си представя, че „Хофманови разкази“ наистина ще бъде голям успех за него и за Варненската опера. Той е много добре подготвен, много навътре е проникнал в образа, навлязъл е дълбоко в цялото произведение и неговото изграждане. Играе със страхотна страст, изключително гъвкав е в игра и в пеене, прави всичко с огромна мотивация и отдаденост. Това е хубаво, но още по-хубаво е, ако артистът може да убеждава със своята интерпретация. Това Иван Момиров го може, той може да убеждава и според мен ще бъде много силен Хофман“, убеден е маестро Павел Балев.

Наред с Арията на механичната кукла, особено популярна е изключително красивата Баркарола, в която текст и музика са съчетани в такова съвършенство, че няма как да не се насладиш на този шансон. Всъщност Баркаролата не е от „Хофманови разкази“, а от претърпялата неуспех опера на Офенбах „Рейнски русалки“. Композиторът съживява това музикално бижу, като го внедрява в „Хофманови разкази“, откъдето то придобива огромна популярност и често се изпълнява като самостоятелно произведение.

„ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ”

Опера от Жак Офенбах

По едноименната пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре, базирана върху приказки

на Е. Т. А. Хофман
Либрето Жул Барбие    

14 юли, 21.00, Летен театър. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Постановъчен екип:

Диригент Павел Балев

Режисьор Урсула Хорнер – Австрия

Сценограф Мария Ветероска, Република Северна Македония

Костюмограф Мария Пупучевска, Република Северна Македония

Дизайнер осветление – Васил Лисичов, Република Северна Македония

Диригент на хора – Цветан Крумов

Действащи лица и изпълнители:

Хофман – Иван Момиров

Никлаус – Михаела Берова

Олимпия – Пламена Гиргинова

Жулиета – Димитринка Райчева

Антония – Илина Михайлова

Андреас – Даниел Христов

Кошенил – Христо Ганевски

Питикиначо – Мария Палматите

Франц – Арсений Арсов

Линдорф – Евгений Станимиров

Копелиус – Пламен Димитров

Дапертуто – Венцеслав Анастасов

Доктор Миракъл – Деян Вачков

Спаланцани – Александър Баранов

Креспел – Гео Чобанов

Гласът на майката на Антония – Силвия Ангелова

Шлемил – Свилен Николов

Лутер – Петър Петров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Асистент-режисьори: Люпка Якимовска, Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев