Луксозна дамска мода и консуматорство

Интересно

Въпреки че луксозната търговия на детски, мъжки и дамски дрехи на дребно пострада много основно през 2020-та година с появата на COVID-19 поради затварянията и ограниченията за пътуване, засягащи най-платежоспособните потребители, тя се възстанови до известна степен през 2021-ва година. С напредването на годината модните пазари по света продължиха да се отварят и до края на третото тримесечие голяма част от луксозните марки за дамски дрехи отчетоха добър обрат в позициите. Според световно проучване – италианската фондация за търговия с луксозни стоки, световните продажби на лични луксозни стоки ще завършат 2022-ва година с 283 милиарда евро.

Какво да очакваме да се случи в модата

Много експерти прогнозират, че личните луксозни стоки като висококачествени дизайнерски дамски дрехи и мъжки дрехи ще продължат възходящата си траектория до 2025-та година, напредвайки от 5% до 9%, за да достигнат от €360 до €380 милиарда.

До 2025-та година средната класа ще съставлява повече от 70% от общия пазар и потребителите ще започнат да харчат по-малко. Отбелязвайки, че пандемията и възстановяването от COVID-19 имат бързи структурни промени на пазара на луксозни стоки като модерни и елегантни дамски рокли, луксозните марки ще продължат да разширяват мисията си отвъд творчеството и съвършенството, превръщайки се в помощници на социални и културни промени.

От другата страна на спектъра се очаква пазарът на луксозни стоки втора употреба да завърши 2021-ва година с 33 милиарда евро. Бързият растеж на този пазар е доказателство за промяна в ценностите на потребителите от бъдещото поколение, при което традиционната ексклузивност отстъпва място на приобщаването при пазаруване на детски, мъжки и дамски дрехи онлайн.

Очаква се международният туризъм и заедно с него луксозните марки да се възродят напълно до 2023-та година, като междувременно, за да компенсират загубата на международни купувачи, всички модни марки за мъжки, детски и дамски дрехи трябва да се концентрират върху местните потребители.

Пътят на модата напред през 2022-ра година

Ако 2020-та година отвори много предизвикателства, 2021-ва година ускори бъдещите стратегии, вдъхновени от иновациите, предприети за посрещане на тези предизвикателства. Най-ефективната и продуктивна иновация на тези времена е безпрецедентното използване на технологиите и пазаруването най-вече на дамски дрехи онлайн.

Независимо къде се намира човек във веригата на стойността на модата, нуждата от технологии никога не е била толкова непреодолима, колкото е днес. Независимо дали става дума за сферата на модното производство, дистрибуция или търговия на дребно, никой бранд не може да устои на предимството, което технологията предлага. 2022-ра година ще има експоненциален растеж в използването и развитието на технологиите и онлайн търговията в модната индустрия.