Кремена Кунева и д-р Аспарух Илиев! Това ли са хората, които ще „оправят“ българското здравеопазване СНИМКИ 18+

БЪЛГАРИЯ

Двама от най-популярните напоследък в телевизионния ефир, медицински лица се проявяват като ментори в българското здравеопазване. Но колегите на Кремена Кунева и Аспарух Илиев си задават един въпрос – собствените си интереси ли защитават или тези на лекарското съсловие?

Ето какво показа наше проучване сред познати на Кунева и Илиев, които пожелаха да разкрият подробности за тях, но на този етап без да имат претенциите да застанат пред камера. 

Кремена Кунева тръгва по пътя на много амбициозни хора – сценарий, който вече сме гледали неведнъж на сцената у нас. Тя вижда в няколко партии трамплин, чрез който да се реализира като политически субект.

След доста откази получава първата си и единствена възможност от „Да, България“. Присъединява се към политическия формат, за да си осигури депутатско място, макар и за съвсем кратко.

Следват непрестанни опити да се задържи в светлините на прожекторите.

Така попада в епицентъра на шумен скандал за разпределение на средства. Така и не стана ясно къде са отишли те – дали при бежанците, или при болните деца (бежанците получават храна и жилища, но НЕ и пари; а детските отделения са с подобрена среда, но чрез дейности и дарени консумативи – не срещу пари!).

Така създадената от Кремена фондация „За доброто“ в публичния си отчет спокойно и без свян е отбелязала, че за 2022 г. е платила от даренията заплати в размер на 194 000 лв., а за услуги е дала сумата от 398 000 лв. Тук питаме НАП и Прокуратурата колко човека работят във Фондация ,,За доброто”. Заплати за 200 000лв. е сериозна сума и то платена от дарители.

Оказа се, че е добър бизнес  да имаш фондация. Заплатата ти е сигурна и харчиш хиляди левове за услуги, пък може и СПА да бъдат. 400 000 лв. за услуги?! Какви услуги е ползвала тази Фондация за една година, на кого, за какво, че се е наложило да плати от парите на дарителите сумата в размер от 400 000 лв. Да не би, госпожа Кунева неволно да е отговорила на всичките ни въпроси с една проста думичка написана на тениската й от снимката? 

Кунева не се спира пред нищо, за да я виждат – иска да бъде на всяка манджа мерудия (като започнем от темите за сексуалната ориентация, минем през обучението на децата, на учителите, та стигнем и до това на лекарите). 

Рефренът ѝ винаги си остава: „Боря се за модерно и качествено здравеопазване и образование“. Не го пя само когато беше народен трибун. Дали защото тогава имаше възможност да го внесе като проект в парламента, или пък нямаше?! 

Бидейки наясно, че народните симпатии се печелят най-бързо чрез емоциите, тя удобно яхва „вълната“  и посочва общ враг. Но дали пък няма да се натъкне на бумеранг?

Кой създаде Аспарух Илиев?

Другият нагледен пример е Аспарух Илиев. И той чрез политиката тръгнал да оправя здравеопазването в България, удобно седящ при епруветките в Швейцария. Може и да не е виждал пациент (и слава Богу!), но чрез фотоси с грозд между бедрата е стигнал нависоко, твърдят паметливи нему събратя от жълтия чат.

Няма да се питаме как може човек с претенции да си позволи подобно нещо?! Човек, който има две дъщери! Човек, който трябва да бъде за пример!? Когато искаш да бъдеш за пример, за да (до)кажеш дори и на тъщата, че се е объркала в преценката си за теб – е, бъди!

Това, което остава неразбрано от двамата (не)коалиционни партньори, е, че принципът „чрез нахалство към прогрес” – в техния случай чрез натрапчиво присъствие в онлайн и медийното пространство – няма да им помогне да постигат политиките си. А относно това дали растат доходите им – има компетентни органи, които могат да се произнесат. Разбира се, ако решат.

За работещи политики са необходими адекватни насоки и реално работещи решения. Такива е логично да очакваме от експерти, доказали се в съответната област. От интелигентни хора с чиста съвест, които реално да застанат зад каузи, а не от обикновени телевизионни позьори. Дано само не се налага да получат нужната трибуна, взимайки назаем ноу-хау от г-жа Кунева и г-н Аспарух Илиев!  

Уважаеми читатели, разглеждайки тези две персони и действията им, диаметрално разминаващи се с красивите думи, бихте ли им поверили българското здравеопазване?