Компанията на Харви Уайнстийн обяви фалит

Uncategorized

Компанията на продуцента Харви Уайнстийн обяви фалит и прекрати споразуменията за поверителност на служителите си, съобщи агенция „Ройтерс“.

Този ход идва, след като студиото търси купувач или инвеститор в продължение на месеци. Филиал на Lantern Capital Partners ще придобие активите ѝ.

Инвеститорска група, която се беше съгласила да купи американската филмова компания „Уайнстийн“ (Weinstein), се отказа от сделката, след като разкри, че задълженията на холивудското студио са по-големи, отколкото бе обявено по-рано.

Над 70 жени обвиниха съоснователя на компанията Харви Уайнстийн в сексуални престъпления – от тормоз до изнасилване. В изявлението си фирмата посочва „От октомври се съобщава, че Харви Уайнстийн е използвал споразумения за поверителност, за да принуди обвиняващите го да мълчат. Действието на тези споразумения се прекратява незабавно“.

През февруари главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман повдигна обвинения срещу компанията, Харви и брат му Боб заради това, че институцията не е защитила служителите си от посегателства.

Лавината от обвинения срещу Уайнстийн помете и други високопоставени фигури в шоубизнеса и политиката и даде старт на движението #MeToo. То даде смелост на жените да споделят на какъв натиск са подложени заради пола си, макар борбата за правата им да е постигнала сериозни успехи в западния свят. Малко по-късно бе създадена и инициативата Time’s Up, която цели да предприеме практически стъпки за справяне с този проблем.