Коалиционно правителство в Германия ще има

Uncategorized

Германските социалдемократи гласуваха за присъединяване към правителство на Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел ще сформира четвъртото си правителство, след като опозиционните социалдемократи гласуваха в подкрепа на нова голяма коалиция. Вотът слага край на 5-месечен политически блокаж в страната, последвал изборите през септември, отбелязва британската ВВС.

Социалдемократите бяха разделени между партийното ръководство, което поддържаше присъединяването към коалицията, и младежкото си крило, което беше против. Но в крайна сметка резултатът от вота бе 66% в подкрепа на коалиционната сделка.

Социалдемократите отбелязаха най-лошия си изборен резултат изобщо и за това е обвинявано именно коалиционното им споразумение с Меркел, както и неумелото ръководство на бившия председател на Европарламента Мартин Шулц. Политическата безизходица, перспективата за нови избори, страхът от несигурността и възможността крайнодясната и антиимигрантска „Алтернатива за Германия“ да се засили вероятно са изиграли решителна роля за крайното одобрение на новата коалиция от партийните членове на лявото.

Сега Меркел е изправена пред множество нови предизвикателства, сред които острата опозиция на „Алтернатива за Германия“. Партията стана първата крайна формация, която влезе във федералния парламент, и в момента е във възход.

Краят на политическата несигурност в Германия обаче ще бъде посрещнат с облекчение в ЕС, където страната упражнява водещо влияние.

https://www.capital.bg/