Китай: Коронавирусът не е създаден в лаборатория

СВЯТ

Теорията, че коронавирус пандемията е причинена от пускането на SARS-COV-2 от лаборатория в град Ухан, е лъжа. Това заяви говорителят на външното министерство на Китай Хуа Чунин, цитиран от ТАСС.

„Всички знаят за т. нар. теория за изпускане на вируса от лабораторията в град Ухан, където е бил изкуствено създаден. Почти всички световни учени и експерти в областта на контрола на заболяванията, я разкритикуваха“, подчерта дипломатът.

Американските медии посетиха и Института по вирусология в Ухан, където бяха информирани от професионална гледна точка за реалното състояние на нещата, добави още Хуа Чунин.

По думите ѝ китайските журналисти многократно са цитирали факти и цифри, опровергаващи подобни твърдения.

Версията за „пускането“ на вируса беше лансирана от Матю Потинджър, заместник-съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Господин Потинджър, който е високопоставен служител в правителството на Съединените щати, продължава да повтаря тази лъжа и клевета. Надявам се, че американската страна ще внесе яснота дали това изказване е негово лично мнение или официална позиция на САЩ“, каза още дипломатът.

Миналата седмица The Daily Mail публикува изявление на Потинджър, в което той се позовава на разузнавателна информация относно вероятната причина за изпускането на SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан.

През месец май Доналд Тръмп допусна вероятността новият коронавирус да е „напуснал“ Института по вирусология в Ухан заради некомпетентност на персонала. Тогава говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин заяви, че предположението не съответства на действителността.