Каква е разликата между парфюмен тестер и парфюмна вода

Интересно

„Искам нов парфюм“ е често срещана мисъл, която в своето значение крие фактическата неточност. Това, което имаме предвид под парфюм, най-често се оказва парфюм или тоалетна вода.

Всеки един аромат на парфюм се състои от вода, алкохол, ароматни вещества. В зависимост от концентрацията им агентът се класифицира като един или друг вид парфюмерия. Такива общо са пет:

Parfum, Perfume или (в по-редки случаи) Extrait de Parfum

Това е името на най-концентрирания парфюм. Според стандартите на Международната асоциация за аромати (IFRA) такъв продукт трябва да съдържа около 20% ароматни компоненти, но в някои случаи тази цифра може да достигне до 40%.

Парфюмите имат най-силния и дълготраен аромат (до 24 часа) и поради тази причина те са най-скъпите.
Парфюмът се произвежда в малки бутилки, но дори 15 ml са достатъчни за ползването му дълго време. Предвид, че консумацията е най-скромна: една или две капки са достатъчни за едно приложение. Наред с това парфюмът, съдържа най-малко алкохол, така че е подходящ за чувствителна кожа.

Парфюмна вода

Най-популярният вид парфюмерия. Делът на ароматните вещества в състава на парфюмната вода е по-нисък от този на парфюмите, от 15 до 20%. И така, алкохолът в него, напротив, повече. Парфюмната вода, обаче е доста богата субстанция, ароматът издържа от 6 до 8 часа. Продава се в бутилки със спрей, потърсете Eau de Parfum (EDP) на опаковката. Ароматът на парфюмна вода може да проверите и на парфюми тестери.

Тоалетна вода

Съдържа от 5 до 15% ароматни компоненти, шлейфът издържа до 4 часа. Парфюмът ще трябва да се подновява през деня, но е идеален за офиса и всякакви други случаи, когато друг силен „аромат“ е неподходящ. Международното наименование е Eau de Toilette (EDT) и ароматът на тоалетната вода, също може да проверите и на парфюмни тестери.

Одеколон

Традиционно одеколонът се свързва с мъжки парфюми с високо съдържание на алкохол. Концентрацията на ароматни вещества е ниска, от 2 до 5%. По правило това е лек вариант на популярни парфюми или парфюмна вода. Одеколонът се продава в по-големи бутилки, така че да ги подновяваме по-често и през целия ден. Трайността е около 2-3 часа. Дамските аромати рядко попадат в тази категория.

Ароматна вода

Eau Fraiche идва от френски и означава „сладка вода“. И, така. Ако видите този надпис в магазин за парфюми, той крие много лека ароматна композиция, която е особено добра за лятото. Това е най-малко концентрираният от всички видове парфюми, ароматът ще се разсее в рамките на един час. И все пак, цената е най-демократична. Това е отличен вариант, когато трябва бързо да се освежите. Така, например през деня или преди важна среща.

Каква е разликата между тоалетна вода и парфюм?

Основната разлика между тоалетна вода и парфюмна вода е концентрацията на ароматни вещества. Парфюмната вода винаги ще е по-наситена. И при все това, в рамките на същата колекция може да намерите тоалетна вода и парфюмна вода със същото име.

Какво означава това?

Имате две възможности. Формулите могат да са идентични, като в този случай парфюмите се различават само по трайността и наситеност на аромата. И така, ако парфюмеристът е променил композицията, адаптирайки я към всяка „версия“, ароматите ще звучат различно. Ето, защо тоалетната вода и парфюмната вода невинаги са взаимозаменяеми.

Друга разлика между тоалетна вода и парфюмна вода е, че първата е по-лека и свежа, по-подходяща за дневна визия. Всичко много зависи от показанията на термометъра. При влажен и горещ климат е по-приятно да използвате тоалетна вода, а през зимата парфюмът ви ще е още по-добър.