Кабинетът иска комисията за конкуренцията да проучи медийния пазар

Uncategorized

Правителството търси начин да задължи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да изготви секторен анализ на медийния пазар в страната, обхващащ всички медии. Антимонополният регулатор трябва да оцени степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да направи изводи за състоянието на конкурентната среда.

В случай, че комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

Това съобщи правителствената пресслужба след като на днешното си заседание министрите решиха да създадат работна група за изготвяне на промени в действащото законодателство, засягащи собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.

Членове на работната група са министрите на икономиката Емил Караниколов, на финансите Владислав Горанов, на културата Боил Банов и посочени от тях експерти. Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията.

Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

В 14-дневен срок от днес работната група трябва обосновано и мотивирано да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характеристики и структура, участниците. В бъдеще тези анализи трябва да станат периодични.

Правителственото решение идва 20 дни след като депутати от ДПС, между които и собственикът на медии Делян Пеевски внесоха в Народното събрание проект за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, афиширан като намерение за постигане на „максимално прозрачна медийна среда“. В него се засяга и проблемът с разпространението на печатни издания. Самият депутат и издател обяви в медиите си, че с промените цели да разреши спорни въпроси с конкурентните му медии. Законопроектът е разпределен на парламентарни комисии, но все още не е обсъждан.

https://www.dnevnik.bg/