Италианците предпочетоха популисти и крайно десни във вот без ясен победител

Uncategorized

Силно – но недостатъчно за управление – представяне за популисткото движение „Пет звезди“ и за десния блок от три партии в парламентарните избори за долна камара. Изненадващо добри резултати за „Пет звезди“ и за антиимигрантската крайно дясна „Северна лига“ във влиятелния Сенат.

Това са първите изводи от екзит пол данните на социолозите, обявени след края на изборния ден в неделя. Ако се потвърдят и от официални данни, те ще оправдаят прогнозите, че в парламента няма да има ясен победител и сглобяването на управляваща коалиция няма да е лесно.

Тепърва ще се види доколко са верни очакванията Италия да е първата европейска страна – и то много голяма – паднала под вълната от популизъм, която традиционни партии успяха да спрат през миналата година в Холандия, Франция, Германия и донякъде в Австрия.

Две екзит пол проучвания показаха, че „Пет звезди“ става най-голямата партия в двете камари на парламента с около 30% от бюлетините на гласувалите. Това е доста под прага от 40% за получаване на парламентарно мнозинство – резултатът съответства на 195-235 депутати, а за контрол на долната камара са нужни поне 316. Но това е забележителен резултат за движение, появило се през 2009 г. и обрало недоволството от корупцията и бавното икономическо възстановяване.

Малко повече може да получи в долната камара и блокът на десните партии, като Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони и „Северна лига“ събират по 12.5-15.5%, или 225-265 депутатски места

Управляващият лявоцентристки съюз на премиера Матео Ренци бе с прогноза за 25-28%, но се срива на около 18% и ще бъде третата сила в парламента с 115-155 депутати. Еторе Розато, депутат от долната камара, заяви, че „ако това е крайният резултат, за нас той е поражение и ще преминем в опозиция“.

Италия излиза разделена от вота. Югът най-вероятно е подкрепил предимно „Пет звезди“, особено заради обещанието да бъде въведен гарантиран минимален доход от 780 евро месечно за бедните. Богатият Север би трябвало да е гласувал за Берлускони и крайната десница. Управляващите са „притиснати“ на малка територия в Централна Италия предимно в Тоскана.

https://www.dnevnik.bg