Зимата парализира страната, има затворени пътища

Uncategorized

Заради обилен снеговалеж на места в страната пътната обстановка е усложнена, съобщават от АПИ (api.bg). Пътните настилки са предимно заснежени и обработени, съобщават от АПИ.

Намалена видимост поради мъгла до 100 м има на места в областите Стара Загора, Ямбол.

Магистрала „Тракия“ в района на град Бургас отново е затворена за движение

заради обилен снеговалеж. Пътят е затворен от Зимница до Карнобат за всички МПС. Старият път от София през Петолъчката, Карнобат и Айтос е затворен за автомобили над 12 тона. Пътят Руен-Айтос също е затворен за камиони. В Бургаския регион затворен за всички е участъкът Изворище-Миролюбово-Каблешково.

По останалите пътища в Североизточна България автомобилите все още се движат, но голяма част от пътната мрежа е затворена за камиони, информира NOVA.

Автомагистрала „Хемус” е затворена в участъка от Шумен до Варна за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Временно се ограничава движението в едната лента по пътя Ботевград – магистрала „Хемус” заради аварирал тир. „Пътна полиция” регулира движението.

Ришкият проход е затворен за автомобили над 12 тона. През прохода Печинско е забранено движението на МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Проходът Рожен е забранен за МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Тежка е пътната обстановка в Русенско.

ГКПП „Дунав мост” беше затворен снощи от румънска страна за тежкотоварни автомобили. Образували са се опашки. Пътят Русе-Силистра отново е в тежко състояние. Изцяло затворени са за движение пътят Русе-Разград-Шумен, както и Дюлинският проход. Ограниава се движението на МПС над 12 тона в двете посоки по пътя Русе-Бяла.

Ограничено е движението на МПС над 12 тона по пътя Самоков-Дупница и по пътя Самоков-Ихтиман. От АПИ призовават шофьорите на леките автомобили по двата пътни участъка да се движат подготвени за зимни условия. Във Варненско, Добричко и в Русенско, както и в десетки други населени места в страната, е обявена дървена ваканция заради тежката пътна обстановка.

Заради снега спря и движението на някои пътнически влакове в Североизточните райони на страната.

Пътническите влакове, които няма да пътуват през днешния ден са композициите в участъците Добрич-Кардам-Добрич, Самуил-Силистра-Самуил, както и два влака между Русе и Шумен. За пътниците от отменените влакове в участъка Самуил-Силистра-Самуил е осигурен превоз с автобуси.

Движението на всички други влакове в страната се осъществява нормално, като са възможни известни закъснения поради усложнената зимна обстановка.

Поради обилен снеговалеж

временно е преустановено движението на товарни автомобили от Благоевград към ГКПП „Станке Лисичково“.

Извършва се почистване на пътната настилка, съобщи говорителят на ГД „Гранична полиция“ Лора Любенова.

„На ГКПП „Кулата-Промахон“ трафикът е интензивен, няма ограничения. Нормално е преминаването на ГКПП „Златарево“ на бълагро-македонската граница. На ГКПП „Илинден-Ексхои“ се пропускат само автомобили, които са снабдени с вериги. Не е нужно да бъдат поставяни веригите, но всички леки и товарни автомобили трябва да бъдат снабдени с вериги. Това е условието, поставено от гръцките власти“, уточни Лора Любенова.

Поради влошените метеорологични условия и пътна обстановка в страната, към 12 ч.

днес не се провеждат учебни занятия в 1103 училища.

Най-много учебни заведения са затворени в областите Бургас и Варна, съответно 122 и 121 училища. В област Плевен и област Кърджали – по 84 училища, а в област Русе – 70.

По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов,

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите, осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях, и извършва извънредни инспекции на проблемните водоеми,

съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми от тяхното топене.

При необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители в региони с по-висок потенциален риск и въвеждането на 24-часови дежурства. Активиран е и извънредният щаб, който ще действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Поддържа се и постоянен контакт с представителите на местната власт, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.