Ердоган пристигна във Варна, посрещна го протест

Uncategorized

Близо 100 души се събраха в 12 ч. на площад „Независимост“ в морската ни столица, издигайки български знамена, прозвучаха български песни и химнът на България

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в морската ни столица Варна за срещата с лидерите на ЕС, която ще се състои тази вечер, съобщи NOVA. Двата самолета с делегацията кацнаха малко преди 15 ч.

Заради срещата мерките за сигурност в града са изключително засилени. Около15.30 ч. кортежът на държавния глава на южната ни съседка мина през Аксаково и Кичево.

Останалите коли на пътя трябваше да изчакат, което доведе до образуването на дълга колона.

Въпреки, че Ердоган не мина през Варна напът за Евксиноград, в града се организира протест против неговата визита и политиката на Брюксел в отношенията с Турция, а също и с искане българската страна да повдигне въпроса за компенсациите на тракийските бежанци.

Близо 100 души се събраха в 12 ч. на площад „Независимост“, издигайки български знамена, прозвучаха български песни и химнът на България. „Турският президент не трябва да бъде допуснат в България,

той не уважава България и ЕС, не виждам защо ние трябва да му демонстрираме уважение“,заяви Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“, които са организатори на демонстрацията.

Според Костадинов този протест не е срещу турския народ, а срещу управляващия режим в Турция. По думите му тази срещу е недопустима. Според протестиращите Ердоган няма място на територията на България, още по-малко на 26 март, когато страната ни отбелязва деня на Тракия и си спомняме за геноцида на Османската империя.

Междувременно премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС – Турция,съобщи пресслужбата на кабинета.
В разговор, който предшества работната вечеря днес, двамата са подчертали важността на срещата с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган. „Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години“, е посочил българският министър-председател.

Борисов е подчертал, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

„Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата“, казал Доналд Туск на премиера. Той е посочил, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.

Форумът, определян като исторически, ще събере Ердоган, Борисов, Туск и Юнкер.

Турският президент задочно постави основната тема – бежанци и пари, като според него ЕС не е изпълнила споразумението за мигрантите. Освен, че иска да му се изплати остатъкът от онези 3 млрд.евро, които са му обещани, той иска да затвори нова преговорна глава между Европа и Турция за нови 3 милиарда евро, за да останат и през следващите години бежанците в Турция.

В същото време Европа също има критики към Турция. Те са свързани с извънредното положение, което продължава близо две години. Лидерите на страните от ЕС на среща в Брюксел осъдиха „продължаващите незаконни действия“ на Турция в Средиземно море. ЕС изрази и „сериозната загриженост“ на 28-те „за продължаващото задържане на граждани на ЕС в Турция“. Ролята на Турция на сирийския фронт също засили напрежението през последните седмици.