Един ден до Брекзит

СВЯТ

До брекзит остава един ден. Снощи европейският парламент даде зелена светлина на споразумението за напускане на Великобритания от Европейското семейство.

Евродепутатите одобриха сделката с внушително мнозинство: 621 гласа „за“, 49 „против“ и 13 въздържали се. Така Обединеното кралство ще е първата държава, която напуска Европейския съюз.

Това официално ще се случи в полунощ на 31 януари срещу 1 февруари, брюкселско време.

Заради брекзит британските депутати напускат Европейския парламент. От 751 депутати 73-ма са представители на Великобритания.

След като те напуснат институциите в Страсбург и Брюксел, обаче креслата им няма да останат празни. 27 вече са преразпределени между държавите, които досега не са били достатъчно добре представени. Сред тях не попада България. Допълнителни депутати още от следващия месец ще имат държави като Франция, Испания и Италия.

46 места ще останат в резерв за бъдещи разширения на съюза. Както знаете, в него се очакват да бъдат приети страни от Западните Балкани, между които Сърбия, Северна Македония, Косово, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Този петък в полунощ знамената на Великобритания в Европейският парламент ще бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история.