Дончев: Дебатът в България по случая „Скрипал“ зависи от това кого любим повече – Запада или Русия

Uncategorized

Вицепремиерът Томислав Дончев не беше категоричен за позицията на България по отношение на това дали ще гони руски дипломати като реакция по случая с отравянето на руския агент във Великобритания. Пред БНР Дончев, подобно на премиера Бойко Борисов не обвини директно руските власти и поиска по-конкретни данни.

„Този разговор в България, включително и по отношение на този злощастен, не знам как да го нарека, инцидент или нещо друго (ще ми се когато всички разследвания приключат, да разсъждаваме на база доста по-конкретни данни), влизат в матрицата България кой кого люби страстно повече – Запада или Русия, което не е много конструктивен диалог, не само защото е емоционален. По принцип разсъжденията по матрица рядко са иновативни“, заяви Дончев пред БНР.

Тази седмица имаше среща на високо равнище на 28-те лидери на ЕС, на която те се съгласиха с позицията на Великобритания, че е „много вероятно Русия да е отговорна“ за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Българският премиер Бойко Борисов каза, че позовавайки се на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР „обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед“, а запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен.

След съвета стана известно, че се очаква се в началото на следващата седмица редица европейски страни също да изгонят руските дипломати на територията им. В събота сутрин в чуждестранни медии се появи информация, че подобни действия може да предприеме и България. Много бързо обаче българските власти отрекоха подобно нещо.

Дончев коментира, че не знае да е имало натиск към българските власти да изгони руски дипломати.

В предаването той заяви още, че приетите окончателно тази седмица, промени, които предвиждат, че ремонтите на оградата по границата с Турция, ще минават без търгове, позволяват да се действа при ситуации, свързани с националната сигурност.

„Бедствия, аварии, кризи и така нататък, да се избягва обичайният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една обществена поръчка в зависимост от това дали има или няма обжалване, може да се възлага в период между 3-4 месеца и една година. Когато става дума за кризисна ситуация е абсолютно несериозно да се чака една година“, казва още Дончев.

Вицепремиерът смята, че няма как тема на предстоящата среща Европейски съюз – Турция, която ще се проведе утре във Варна, да са национални въпроси. Той заяви това в отговор на въпрос дали ще бъде обсъждана темата за имотите на тракийските бежанци, каквото искане отправиха от БСП. „Няма как това да е темата, с която да започнат разговорите, защото и ЕС, и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник“, казва още вицепремиерът.

„Отношенията Европейски съюз – Турция, свързани с овладяване на мигрантския натиск, само и единствено и финансовите ангажименти на Европейския съюз или други ангажименти, или контекстът ще бъде разширен и ще се коментират и други въпроси, тоест отношенията Европейски съюз – Турция, но отвъд този конкретен проблем. Трудно ми е да направя прогноза. Това до голяма степен зависи от позициите, които ще заяви или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна“, смята още Дончев.

В отговор на въпрос дали България подкрепя Турция по пътя й към еврочленство, вицепремиерът изтъкна, че ако въпросът е звучал актуално преди 10-15 години и тогава е предполагал еднозначен отговор, то днес условията са други и да се отговори с „да“ или „не“ в променения контекст е несериозно.

По думите му ЕС е много овладян по темата за разширяването и е коствало сериозни политически усилия темата за разширяването дори на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот.

„Не забравяйте, че ако за една държава като България исторически, за едни държави като Западните Балкани членството в Европейския съюз няма особена алтернатива, съседна Турция има алтернатива. Тя или може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, но тя има други опции. Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната хипотеза не изключва другата. Така че в някаква степен този въпрос, поставен в момента по такъв начин, няма със сигурност същото звучене, каквото би имал преди 10 или 15 години, когато въпросът беше например дали Турция по отношение на членството ще напредва в преговорите, ще затваря глави и т.н.. В момента нещата са в съвсем друга точка“, казва още Дончев.

Вицепремиерът смята, че България има интерес да бъде обградена само от държави-членки.

„Защото да си външна граница на Съюза е тежко и трудно, особено когато имаме външни кризи като например мигрантския натиск. От друга страна, България като член на Европейския съюз няма никаква полза в Европейския съюз да има държави, които не са готови за пълноценно членство.“

https://www.dnevnik.bg/