Данъчните правят ревизия на депутат от ГЕРБ, прехвърлил дълговете си на безимотен

Uncategorized

Националната агенция по приходите (НАП) започна данъчна ревизия на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев като физическо лице, са съобщили от агенцията за вестник „Сега“. Проверката започна, след като стана публично известно, че депутатът е продал през април 2016 г. своята фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. Малко след това бизнесменът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а след това и депутат.

Миналата година НАП е атакувала сделката в съда, но той все още не се е произнесъл. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) приходната агенция може да поиска прехвърлителни сделки да бъдат обявени за недействителни, ако те се извършат след започнала ревизия, която впоследствие установи задължения към бюджета.

Според ДОПК всеки собственик отговаря с личното си имущество за непогасените задължения на фирмата си, както и когато недобросъвестно прехвърля притежаваните от него дялове и акции с цел да избегне плащането на данъци, обяснил пред „Сега“ говорителят на НАП Росен Бъчваров. Така и не е станало обаче известно как през 2016 г. прехвърлянето на фирмата е вписано в Търговския регистър, въпреки действащите още от 2011 г. разпоредби това да става само след представяне в Агенцията по вписванията на удостоверение от НАП, че продавачът няма публични задължения и не се опитва по този начин да избегне тяхното плащане.

Пред вестник „Сега“ от агенцията са посочили, че след като е било разрешено вписването на прехвърлянето на активите на задлъжнялата фирма на друго лице, значи всичко е било според закона. А те не са разследващ орган, който да прави проверки назад във времето.

От партийната централа на ГЕРБ все още не са коментирали случая със своя депутат. Депутати от ГЕРБ са казали пред вестник „Сега“, че парламентарната група на управляващите не е обсъждала казуса с Гамишев.

В понеделник той беше и осъден на първа инстанция от Благоевградския окръжен съд на 2 години условно за убийството на пешеходец през 2014 г. Семейството на жертвата ще обжалва присъдата.

Гамишев продава задлъжнялата фирма на Георги Георгиев от Ловеч. За случая разказа първо сайтът „Биволъ“. „Гамишев – НКБ“ ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки, а купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А.

Според Търговския регистър Георги Георгиев управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди, съобщава „Биволъ“. На адреса на „Файнест Асошиътс“ в Ловеч на ул. „Шипка“ 5А са регистрирани общо 23 фирми.

https://www.dnevnik.bg