Гърция пуска летните намаления в магазините от понеделник

СВЯТ

Летните намаления в Гърция тази година започват на 13 юли, понеделник, съобщи търговската камара в Комотини. Търговците на юг от границата ни се надяват традиционните намаления, които достигат до 60 процента от цената на стоките да привлекат туристи от България и да поправят част от щетите, нанесени от стагнацията в търговията по време на локдауна заради коронавируса.

Намаленията в Гърция не са това, което са намаленията в България, а са данъчно и счетоводно следен процес, който е регулиран в гръцкото законодателство от закон 4177/2013 година. Съгласно чл. 15 от този закон тази година летните намаления ще започнат в понеделник, 13 юли, и ще приключат в понеделник, 31 август. За да няма търговски измами законодателят изисква от търговците изрично да посочват старата и новата цена на стоката, като това подлежи на контрол. В случай на проверка продавачите на трябва да могат да докажат, че старата продажна цена, посочена на табелата, отговаря на реалността. Изисква се да бъде посочена стара, нова цена и процента намаление.

Ако в един магазин има стоки, намалени с различни проценти, на витрината не може да бъде сложен само най-високият – трябва да са изброени всички предложени проценти намаления, например 10, 15, 40 или 50.

Според член 21 от Закон 4177/2013, тези, които нарушават разпоредбите за търговски намаления, се глобяват със сума, равна на 0,5% от годишния оборот и не по-малко от пет хиляди (5000) евро. В случай че за същото нарушение се наложи за втори път глоба в рамките на пет (5) години, глобата се увеличава до 3% от годишния оборот на конкретната компания.