Гръцкото футболно първенство е прекратено за неопределено време

Uncategorized

Гръцкото футболно първенство е прекратено за неопределено време. Спортното министерство реши да предприеме крайни мерки след инцидентите в мача между борещите се за титлата ПАОК (Солун) и АЕК (Атина). Двубоят беше прекратен, след като собственикът на солунския клуб Иван Савидис нахлу въоръжен на терена.

„Решихме да прекъснем първенството. Няма да започне отново, докато няма конкретна рамка, съгласувана от всички, за да продължим напред с ясни условия и правила“, каза заместник-министър на културата и спорта Георгиос Василиадис.

Двубоят между първи и втория в гръцката Суперлига вървеше при нулево равенство, когато Фернандо Варела прати топката във вратата на АЕК в 90-ата минута Варела. Попадението обаче не беше зачетено заради засада, което предизвика бурното недоволство на домакините.

Савидис, който е един от най-богатите хора в Гърция, два пъти се появи на терена, придружаван от охраната си. Втория път той беше без палтото си и се видя, че носи пистолет на колана си. И при двете си нахлувания на терена той неколкократно посегна към пистолета си. От АЕК твърдят, че Савидис казал на рефера, че „е мъртъв“.

Вече тече криминално разследване по случая, като е издадена заповед за ареста на собственика на ПАОК и бивш депутат в партията на Владимир Путин, съобщиха днес гръцките медии. Според закона в страната дори полицаите нямат право да носят оръжие на футболни мачове.
По-рано през деня Василиадис заяви, че „подобни крайни действия изискват твърди решения“. „Няма да позволим на никого на ни отклони от пътя, дори ако са необходими тежки решение след консултации с УЕФА. Такива кадри на въоръжени лица, които нахлуват на терена, вредят както на ПАОК, така и на целия ни футбол“, каза още заместник-министърът.

При обявяването на спирането на първенството той заяви, че от страна на министерството ще има изискване за драстично по-строги правила за сигурността. По думите му „ще бъде направено всичко възможно“ прекратяването на шампионата да не се отрази на приятелските мачове на гръцкия национален отбор срещу Египет и Швейцария в края на месеца.

Междувременно oт ПАОК заявиха, че са подложени на „заплахи и атаки“. „Собственикът Иван Савидис подготвя всички необходими процедури, за да защити отбора и всички негови ръководители и служители от заплахите и атаките, които получават. на екипа и на всички негови ръководители и сътрудници от заплахите и атаките, на които са подложени“, се казва в краткото изявление на официалния сайт на солунския клуб.
Това е поредният тежък удар по имиджа на гръцкия футбол в последните години. Само преди около две седмици отново имаше инциденти на стадион „Тумба“. Феновете на ПАОК предизвикаха прекратяването на мача с „Олимпиакос“, след като удариха треньора на гостите Оскар Гарсия. След това се стигна и до сериозни сблъсъци с полицията пред стадиона.

През ноември 2016 г. всички първенства и турнири в Гърция бяха спрени до второ нареждане след умишлен палеж в дома на председателя на съдийската комисия Йоргос Бикас. Само осем месеца по-рано правителството отмени турнира за купата на страната заради поредните сблъсъци и безредици в мач между ПАОК и „Олимпиакос“ в Солун.