Германски учени: Популярни марки вода за уста неутрализират коронавируса

СВЯТ

Лесно достъпни видове вода за уста могат да неутрализират Sars-Cov-2 вирусите, виновни за заболяването COVID-19. Това са установили учени от Рурския университет в Бохум в проучване, проведено съвместно с колегите им от Йена, Улм, Дуисбург-Есен, Нюрмберг и Бремен.

Изследователите подчертават дебело, че това не е лекарство срещу коронавируса, а потенциален нов начин за ограничаване на разпространението му. Причината – в гърлото на болния пациент се натрупват големи количества зараза, които с просто прилагане на вода за уста може да временно да се намалят до безопасни за околните нива. Като пример се дава посещение при зъболекаря.

Тестовете са провеждани в лабораторни условия – смесват се вирусни частици и вещество, което симулира ефекта на слюнката в устата, след което се прибавят различните препарати. Следва разбъркване за 30 секунди като еквивалент на жабуренето на устата. Всички тествани води за уста намаляват концентрацията на коронавируса, като освен това три от тях са били толкова ефективни, че след прилагането им не е имало никакви остатъци от заразата.

Дали в рамките на човешкия организъм може да се възпроизведе този ефект със същите резултати и колко време след жабуренето болен от COVID-19 ще е по-слабо заразен – на тези въпроси трябва да отговори клинично проучване, по организацията на каквото работят както в Бохум, така и учени в Сан Франциско.