„Газпром“ отказа газ на Украйна, от събота украинците свиват потреблението

Uncategorized

Украйна трябва в следващите четири дни да намали потреблението с 5-10 процента заради отказа на „Газпром“ да доставя природен газ на страната от 1 март, заяви ръководителят на националната компания „Нафтогаз“. Ограниченията започват в събота, допълни Андрей Коболев.

Това става няколко часа, след като руската компания заяви, че няма да снабдява Украйна с газ, и върна на Киев предплатената за месеца сума. Причината била, че няма одобрено от двете страни допълнително споразумение.

Поредният сблъсък започна след решение на арбитражен съд в Стокхолм, който задължи „Газпром“ да изплати на „Нафтогаз“ 4.63 млрд. долара по договор за пренос към Европа. Руснаците не са съгласни с решението, аргументирано с това, че в периода 2009 – 2017 г. през украинска територия е пренесено по-малко от договореното количество и по този начин Киев е бил лишен от приходи.

В същото време Стокхолмският арбитраж отказа да удовлетвори искането на Украйна от 2009 г. да бъдат преразгледани тарифите за пренос в договора с „Газпром“. Според украинците искането им било отклонено, защото не съответствало на процесуалните изисквания.

В „Газпром“ не са съгласни и настояват, че се прилага двоен стандарт. От една страна арбитрите приели аргумента на украинците, че не са изпълнили своите ангажименти, защото икономиката на страната рязко се е влошила и е намаляло потреблението на газ. От друга, се отхвърля аргументът на руснаците, че транзитът през Украйна е намалял заради свито потребление от европейските клиенти на „Газпром“. „В резултат на решенията на арбитражния съд „в отношенията между „Газпром“ и „Нафтогаз“ за доставки и пренос възниква съществен дисбаланс, нарушаващ основни принципи на шведското право, по което се урежда договорът“, допълва руската компания.

Искът на „Нафтогаз“ от 2014 г. за преразглеждане на транзитните тарифи бе те да се коригират със задна дата и договорът от 2009 г. да бъде приведен в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС и украинското законодателство. Заявителят бе изчислил, че „Газпром“ трябва да плати над 6 млрд. долара компенсация за недоставен транзитен обем газ.

Реално „Газпром“ ще трябва да плати около 2.56 млрд. долара, защото през декември 2017 г. по руско насрещно искане бе постановено „Нафтогаз“ за преведе 2 млрд. долара за вече доставен газ през 2014-2015 г. Тогава шведският съд коригира и обемите газ, които украинците трябва да потребяват по клаузата „взимаш или плащаш“. Според руското делово издание РБК се предполага, че до края на договора през 2019 г. Киев ще трябва да купи поне 8 млрд. куб.м за 2-2.5 млрд. долара.

След декемврийското решение на арбитражния съд „Нафтогаз“ съобщи, че няма да бърза с превеждане на средствата и ще изчака края на следващия иск през февруари. Това изчакване струва близо 42 млн. долара досега, защото глобата за всеки ден забавяне след 22 декември 2017 г. е 0.03% от 2.019 млрд. долара.

В четвъртък президентът Пьотр Порошенко заплаши, че ако „Газпром“ не изпълни решението от Стокхолм, Украйна ще блокира активите на компанията в Украйна, за да си събере милиардите долари. Той добави, че действията на руската компания не предизвикват паника сред украинците и не могат да върнат страната „в коловоза на патологичната зависимост от руския газ“.