Върховният съд на САЩ подкрепи Тръмп срещу мигрантите

СВЯТ

Върховният съд на САЩ одобри мярка за ограничаване на правото на убежище, поискана от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха световните медии.

„Голяма победа във Върховния съд на САЩ относно въпроса за правото на убежище“, заяви Тръмп в Туитър. Мярката, досега блокирана от федералните съдилища, предвижда автоматичното отхвърляне на всички искания за убежище от страна на мигранти, ако те не са поискали статут на бежанци в Мексико или в трети страни, през които са преминали по време на своето пътуване към САЩ.
Администрацията на Тръмп обмисля освен това да намали годишния лимит за прием на бежанци.

Сега таванът е прием на 30 000 бежанци, а през 2018 г. беше 45 000. През последната година от президентството на Барак Обама беше приет таван от 110 000 бежанци. Сегашното ниво е най-ниското от 1980 г., когато Конгресът прокара закон, довел до създаването на настоящата система за прием на бежанци.

Междувременно стана ясно, че Тръмп е заявил, че избира измежду петима много квалифицирани хора за съветник за националната сигурност на мястото на уволнения Джон Болтън. US президентът заяви, че Болтън е допуснал някои грешки, включително като е обидил лидера на Северна Корея Ким Чен Ун с искането си той да следва „либийския модел“ и да предаде всичките си ядрени оръжия.
Болтън освен това имал разногласия с Тръмп за Венецуела, не се разбирал с други членове на правителството и влязъл в спор с Тръмп за усилията на президента да води преговори с талибаните и с иранския президент Хасан Рохани.
Тръмп каза, че е поискал от Болтън да подаде оставка, но Болтън твърди, че е напуснал по собствено желание. Тръмп допусна възможността за облекчаване на санкциите на САЩ срещу Иран и добави, че според него Иран иска да сключи споразумение за ядрената си програма с Вашингтон.

US президентът не посочи имената на кандидатите за поста на Болтън. Сред споменаваните за нов съветник за националната сигурност са специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън, посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, преговарящият за освобождаване на заложници Робърт О’Брайън и заместник-държавният секретар Джон Съливан, отбелязва Ройтерс. Болтън беше смятан за най-радикално настроения сред висшите съветници на Тръмп, особено по отношение на Иран. Той бе един от най-приближените хора в администрацията на Тръмп до израелския премиер Бенямин Нетаняху и до израелския посланик във Вашингтон Рон Дермер.