Володимир Зеленски спечели с убидетелна победа на президентските избори в Украйна

ПОЛИТИКА

Володимир Зеленски спечели с убидетелна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко – израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде Франс прес.

Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж, срещу 25,3% за неговия съперник, според сондаж на излизане от изборните секции, реализиран от консорциума „Exit Poll National“, обединяващ три социологически института, предаде Франс прес.

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предаде ТАСС. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследования „Александър Разумков“, фондация „Демократични инициативи“, носещ името на Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.

Володимир Зеленски заяви, че на поста президент на Украйна най-напред ще се заеме с връщането в родината на всички пленени и задържани, предаде ТАСС.

„Задача номер едно – да върнем всички наши затворници, всички пленници“, каза той на брифинг тази вечер.

Зеленски заяви, че ще продължи минския процес, че ще смени главния прокурор на Украйна и че ще пренесе администрацията на президента в друга сграда.

По-рано щабът на Володимир Зеленски благодари на избирателите в изявление в канала Telegram, предаде ТАСС.

„Благодарни сме на всички, които дадоха своя глас, които искрено вярват и са готови за промени, които дадоха гласа си за надеждата, за Страната на мечтата. Това е история! Вие я създадохте. И сега благодарение само на вас тази история се променя – в зелен цвят“.

Зеленски, който според екзитпол анкетите е победил със 73 процента от гласовете, се пошегува пред журналисти, като благодари на колегите си от студио „Квартал 95“ и предлжи да го преименуват на „Квартал 73“.

„Благодаря на моите приятели от студио „Квартал 95“. Вече можете да се наричате „Квартал 73“, каза комедийният актьор.

Именно с такъв резултат побеждава на изборите за президент героят на Зеленски от филма „Слуга на народа“ Василий Голобородко, отбелязва ТАСС.

В изявлението си в щаба след огласяването на резултатите от екзитпол анкетите Зеленски между другото благодари на шега и на Службата за сигурност на Украйна, за това че не го е „държала в тонус“.

„Ние постигнахме това всички заедно, благодаря на всички, обещавам, че няма да ви подведа“, каза той.

„Сега няма да има някакъв патос. Просто искам да кажа благодаря на родителите си за подкрепата, за това, което преживяха, на моята жена за силата и самообладанието, благодаря на целия ни екип, на „Квартал 95″. Благодаря на СБУ (Службата за сигурност на Украйна), за това, че ме държаха в тонус“, продължи Зеленски.