Високи мерки за сигурност заради Меркел в Гърция

ПОЛИТИКА

Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на двудневно посещение в Атина, което ще е първата й визита в Гърция за последните четири години, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Меркел ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас, с президента Прокопис Павлопулос, с лидера на опозиционната партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис.

Според информации на гръцки медии се очаква Меркел да обсъди с гръцките представители международни и регионални въпроси, икономически въпроси и инвестициите. Основно внимание обаче вероятно ще бъде отделено на проблема, свързан с перспективата за ратификация от гръцкия парламент на Преспанското споразумение със Скопие.

Меркел ще се срещне днес с Ципрас, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. Утре германският канцлер ще положи венец пред паметника на Незнайния воин край стената на гръцкия парламент, след което тя ще бъде приета от гръцкия президент Павлопулос в президентския дворец.

Местните медии отделят внимание на планираната среща на Меркел с опозиционния лидер Кириакос Мицотакис, който казва, че партията му ще гласува срещу споразумението със Скопие.

Според информация на телевизия Open около две хиляди гръцки полицаи ще следят за сигурността по време на визитата на Меркел в Атина. Ще бъде засилена охраната пред посолството на Германия и около германските фирми, както и край Германското училище в Атина, което вероятно ще бъде посетено от Меркел.

Също така ще бъдат засилени мерките за сигурност в центъра на столицата заради редица планирани протести.

Гръцката полиция забрани протестните демонстрации и митинги в центъра на Атина. Забранени са шествия и събирания на групи хора и в предградията.

Изданието „Иефимерида“ пише, че въпреки това много неправителствени организации и анархисти подготвят „горещо посрещане“ за германския канцлер.

Планира се протестите да започнат в 18 ч. около Атинския университет в центъра на града, докато Меркел се среща с Ципрас. Демонстрантите възнамеряват да тръгнат от университета към гръцкия парламент, а след това към представителството на ЕС в Атина, за да протестират срещу „радушния прием, оказван на представителката на германския империализъм Ангела Меркел“.