Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без споразумение

ПОЛИТИКА

Великобритания ускорява подготовката за Брекзит без споразумение. Страната ще е подготвена да излезе от ЕС със или без споразумение на 31 октомври. Това съобщи новият външен министър на Обединеното кралство Доминик Рааб, цитиран от „Ройтерс“.

По думите му опозицията ще направи всичко възможно това да не се случи
Рааб, открит поддръжник на Брекзит, заяви, че „недемократичният“ предпазен механизъм за Ирландия трябва да бъде премахнат от споразумението.

„Искаме добро споразумение с партньорите и приятелите от ЕС, но трябва да включва премахване на недемократичния предпазен механизъм“, коментира той пред Би Би Си. „Това, което премиерът инструктира и кабинетът прие, е ускоряване на тези приготовления“, добави Рааб.

Министри коментираха в неделя, че правителството предполага, че ЕС няма да се съгласи да промени споразумението за Брекзит, договорено с бившия премиер Тереза Мей. Те подчертаха, че новият кабинет на премиера Борис Джонсън засилва подготовката за Брекзит без сделка.

Депутатът от Консервативната партия Оливър Летуин, който е против напускане на ЕС без преходно споразумение, коментира пред радио Би Би Си, че депутатите ще се опитат да спрат сценарий Брекзит без сделка, но не е ясно дали парламентът може да предотврати подобен развой.

„Приемам, че ние може и да не успеем да спрем Брекзит без споразумение“, признава той.