БСП обяви, че и Българската банка за развитие, и кабинетът „Борисов“ стоят зад купувача на ЧЕЗ

Uncategorized

Парламентарната група на „БСП за България“ поиска ръководството на Българската банка за развитие да обясни в парламента защо е излъгало, че няма отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ. Социалистите искат това да стане на съвместно заседание на парламентарни комисии по казуса утре.

Правителството – зад Гинка Върбакова

Във вторник чешкото издание „Лидове новини“, позовавайки се на информация от компанията майка, обяви, че със сделката са се ангажирали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие е приела да гарантира изплащането на заема на „ЧЕЗ разпределение“ към Европейската банка за възстановяване и развитие, ако стане предсрочно изискуем. Пак според чешкото издание част от финансирането ще дойде от руско-грузински консорциум. А премиерът Бойко Борисов каза: „Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми.“

„След като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова“, обяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Жельо Бойчев днес. На въпрос на „Дневник“ какво е отношението на Българската банка за развитие към сделката с ЧЕЗ той отвърна, че ще постави всички тези въпроси на изслушването.

Анкетна комисия да разследва сделката

БСП обяви, че внесените от Борисов документи в секретното деловодство на парламента за сделката с ЧЕЗ представляват поредната подигравка на премиера, тъй като става въпрос за „един хвърчащ лист без подпис и печат и без основание да се класифицира информацията“. Социалистите искат документът да бъде разсекретен за изслушването утре.

„БСП за България“ предлага анкетна комисия в парламента да разследва сделката с ЧЕЗ, а дружеството да бъде одържавено.

От ГЕРБ обявиха, че анкетна комисия за ЧЕЗ няма да бъде създавана, както и че документите няма да бъдат разсекретени. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев каза, че на изслушването утре освен всички служби е поканен и купувачът на дружеството Гинка Върбакова.

„Притеснението ми да каним банки е, че нарушаваме класифицирания документ и показваме кои са банките. Не можем да каним само една. Ако трябва да каним, трябва да каним и трите банки“, каза Добрев.

https://www.dnevnik.bg/