Борисов: Този път оставка няма да има – ще ги разнищя

Uncategorized

„Малко подценихме обстановката в последните дни, тъй като сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия между две частни компании”, призна днес премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Народното събрание.

Според него „някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г. Само че по друг сценарий, но със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания – и в един момент се получава, че аз и правителството участваме в някаква тъмна сделка. Не само, че не участваме. Никакво отношение или влияние нямаме по тази тема.”

„Сега в общественото пространство се насажда усещането и то много планирано и точно, че някоя Гинка от Пазарджик, прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не само, че е лъжа, но в същото време цели други последствия“, заяви Бойко Борисов.

„Този път оставка няма да има и им обещавам та тези хора, че ще ги разнищя докрай”, категоричен е българският премиер.

Той добави, че според информация, която е получил днес от чешкия си колега Андрей Бабиш зад покупката на българския бизнес на ЧЕЗ стоят офшорни компании, руски и български банки и то от тези, които са имали проблеми – „няма да ги назовавам, тъй като законът за банките е много строг”.

Борисов подчерта, че информацията е засекретена, тъй като съдържа банкова тайна. Той посочи, че ГЕРБ ще изготви спешни промени в Закона за енергетиката, за да се предотврати възможността за подобни сделки с неясен произход на капитала. „Грубо като ги смятам сега, въпросната госпожа ще има по-малко от 10%”.

Той поясни, че сделката все още не е приключила, а има само „писмо за комфорт”. „Ще замоля веднага шефа на БНБ да види какви са тези писма и да види тези банки дали са ги изпращали. Дали са ги изпращали – те изцяло отричат. Нашият банков надзор да се намеси с всичка сила”, каза Борисов.

Премиерът заяви, че ако държавата придобие бизнеса на ЧЕЗ, както предлага лидерът на БСП Корнелия Нинова, то ще трябва да направи същото и спрямо другите два енергийни оператора в страната.

Борисов посъветва президента Радев да се обади на чешкия си колега Милош Земан и да се поинтересува за сделката.

Оставката на енергийния министър Теменужка Петкова все още е под въпрос, подчерта премиерът, за нея ще се вземе решение в четвъртък.