Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласува промените за застраховането

Uncategorized

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе между първо и второ четене на Кодекса за застраховането промени, които определят таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител.

Предложението на Стоянова предвижда при ПТП таван на обезщетение от 15 000 лв. за братя и сестри и 5 000 лв. за други лица по изключение. Стоянова предлага и таванът на обезщетенията да важи и за всички застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховането.

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната „Гражданска отговорност“ се повиши с близо 40% през тази година.

В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството.

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред БНР във връзка с разпореждането на премиера.

„Това е чуване на всяка една тревога и реакция на българските граждани, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани и аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“, коментира Караянчева.

Тя посочи, че има планирано обществено осъждане в самото заседание на бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени.

„Като председател на партията г-н Борисов има право да изказва да изказва мнение и като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната“ добави председателят на Народното събрание.